901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tina Maze druga na superkombinaciji, Maruša Ferk peta

Deli na:
Tina Maze druga na superkombinaciji, Maruša Ferk peta

Foto: Reuters

Tina Maze je na superkombinaciji za svetovni poklal alpskih smučark v švicarskem St. Moritzu osvojila drugo mesto in za zmagovalko, Američanko Lindsey Vonn (2:28,35), zaostala 41 stotink sekunde. Tretja je bila Avstrijka Nicole Hosp (+0,58), slovenski uspeh pa je s petim mestom dopolnila Maruša Ferk (+2,20).

Ilka Štuhec, tretja Slovenka, je po hudi napaki na slalomski progi na koncu zasedla zadnje, 33. mesto (+21,20); po smuku je bila 22.

Mazejeva je po nastopu povedala, da ji je zmaga spolzela iz rok v zgornjem delu smukaške tekme. "Na smuku v zgornjem delu izgubljam preveč časa. Ne najdem mirnih zavojev na položnejših delih. Tam sem preveč izgubljala, slalom pa je bil zelo dober in vesela sem uspeha. Po bolezni že v Kranjski Gori nisem bila stoodstotna. Še včeraj na treningu sem bila zaskrbljena, noge niso bile prave za brezkompromisni napad. Danes je bilo bistveno bolje in sem lahko napolnila baterije pred tekmo. Vesela sem, da je tako," je bila zadovoljna Mazejeva.
 
Lindsey Vonn je prepričljivo vodila že po smuku. Avstrijka Elisabeth Görgl je na drugem mestu zaostajala več kot pol sekunde (+ 0,61), tretja je bila Nemka Maria Höfl-Riesch (+ 0,91), branilka velikega kristalnega globusa. Tina Maze je bila šesta (+ 1,41), Maruša Ferk pa 18. (+ 2,26). Görglova je naredila veliko napako sredi slalomskega nastopa in ostala brez uvrstitve, podobno pa je storila tudi Maria Höfl-Riesch, ki je bila na koncu šele 21.
 
Tina Maze je bila z najboljšim slalomskim časom v boju za zmago vse do nastopa Vonnove, ki je imela tako veliko prednost, da ji niti nekoliko slabši slalomski nastop ni preprečil zmagoslavja, 48. v karieri. Vonnova je po prvi superkombinaciji v sezoni povečala vodstvo v skupnem seštevku pokala pred Mazejevo na 302 točki; Američanka ima 1070 točk, Mazejeva pa 768.
 
"Na smuku smo imeli nekoliko preveč zaostanka, kar se je pozneje pokazalo tudi na slalomu. Potrebno bo popraviti ravninski del, kjer je Mazejeva izgubila skoraj sekundo. V tehničnem delu proge je smučala bolje, čeprav je naredila manjšo napako. V slalomu pa je naredila odličen rezultat, saj je dosegla najboljši čas, vendar pa ima še rezerve. Je pa v slalomu že na tistih mestih, na katerih mora biti, zato smo zelo zadovoljni," je ocenil Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze. "Želim popraviti svoj smukaški nastop. Sama še ne znam spustiti smuči, te pa tudi niso najhitrejše. Daleč sicer od tega, da bi bile slabe, vendar pa skušajo to izboljšati, pa tudi sama pri sebi iščem še tiste malenkosti, ki jih lahko še izboljšam," je Mazejeva iskala drobce, ki bi jo popeljali do prve zmage v tej zimi.
 
Mazejeva pa tokrat ni bila edina Slovenka v družbi najboljših. V slalomu, drugem delu kombinacije, je Ferkova izjemno opravila svoj nastop in s petim časom krepko napredovala. Dolgo je vodila, prehitele pa so jo le štiri tekmovalke. S tem je dosegla svoj tretji izid v karieri. Tretja je bila 30. januarja 2009 na slalomu v Garmisch Partenkirchnu, četrta pa na smuku 6. marca 2010 v Crans Montani.
 
Tudi Ferkova, podobno kot Mazejeva, ni bila najbolj zadovoljna z zgornjim delom smuka. "Na smuku mi ni šlo najbolje že na treningih, posebej zgornji del v prvih 50 sekundah. Spodnji del, ki je tehnično zahtevnejši, mi je veliko bolje uspeval in sem imela zaostanke za uvrstitev okrog desetega mesta. Slalom pa mi je danes šel fantastično in sem izjemno zadovoljna. V zadnjem mesecu sem se bolj posvečala hitrim disciplinam. Na slalomskih smučeh sem bila le nekajkrat. Na tako trdih podlagah, kot je bila tokrat, pa slaloma nisem vadila. Imela sem zelo dobro pripravljene smuči, saj so robniki zelo dobro 'prijeli'. Od starta do cilja sem bila v zelo dobrem položaju. Pred mano so le tekmovalke, ki so dobre v vseh disciplinah, kar kaže, da sem zelo napredovala. Na St. Moritz me vežejo lepi spomini, saj sem med drugim v evropskem pokalu tudi zmagala. Le lani me je doletel nesrečen padec," je povedala Ferkova.