sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

TI: Delovanje DUTB bi moralo biti javno

Deli na:
TI: Delovanje DUTB bi moralo biti javno

Foto: Bobo

Poročilo KPK o delovanju DUTB ne bo javno zaradi nekaterih podatkov, ki so zakonsko varovani. Ker zakonodaja preprečuje transparentnost, so potrebne zakonske spremembe, ki bi omogočale vpogled v delovanje družbe in njeno upravljanje z davkoplačevalskim denarjem in premoženjem, menijo v Transparency international (TI) Slovenia.

"Ob izidu težko pričakovanega poročila KPK v zvezi z delovanjem Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) TI Slovenia ugotavlja, da še vedno niso izpolnjeni kriteriji transparentnega delovanja in dobrega gospodarjenja s skupnim - javnim premoženjem," so sporočili iz TI Slovenia.

TI Slovenia meni, da bi morala DUTB tudi zaradi "dvojne cene, ki jo plačujemo državljani (dokapitalizacija bank in upravljanje s terjatvami za visoko ceno) delovati proaktivno transparentno".

"Menimo, da bi delovanje DUTB moralo celo presegati minimalne zakonske obveze, s čimer bi odprli svoje delovanje na vpogled davkoplačevalcem, ki jo financirajo in zaradi katerih institucija sploh obstaja," je v sporočilu zapisal generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria.

Poročilo KPK ne bo javno razkrito zaradi nekaterih podatkov, ki so zakonsko varovani. Ker zakonodaja preprečuje transparentnost, so odločevalci in vodilni v DUTB dolžni predlagati zakonske spremembe, ki bi omogočale vpogled v delovanje družbe in njeno upravljanje z davkoplačevalskim denarjem in premoženjem, meni Doria.

"Ob razkritju nekaterih pogodb, ki so bile sklenjene z zunanjimi izvajalci in v veliki meri počrnjene, se lahko upravičeno vprašamo, na kakšen način odgovorni razumejo transparentnost in javno delovanje. Gre torej za več prikrivanja kot odkrivanja?" se sprašuje Doria.

V TI Slovenia pravijo, da se "kot izjemno problematično" kaže to, da DUTB nima jasnih mehanizmov, s katerimi bi se izogibali nasprotjem interesov tako pri notranjem (zaposlovanje) kot tudi pri zunanjem poslovanju (pogodbe z zunanjimi izvajalci).

Zato menijo, da je nujna takojšnja vzpostavitev jasnih mehanizmov, saj bi morali biti ti vzpostavljeni že ob ustanovitvi DUTB. Brez učinkovitih orodij, ki preprečujejo korupcijska tveganja, poslovanje s tako velikimi vsotami predstavlja svojevrsten problem, s katerim bi se morali prednostno spopadati tako vodilni v DUTB kot tudi državi. "Le takšen nadzor bo omogočil, da ne bo prišlo do ponovne zlorabe javnega premoženja za parcialne, osebne interese," so prepričani v TI Slovenia.

Senat KPK je v torek soglasno sprejel končno poročilo KPK o delovanju DUTB in odločil, da poročilo ne bo javno objavljeno, ker vsebuje nekatere z zakonom varovane podatke. Na vprašanje, zakaj ne prikrijejo varovanih podatkov, je predsednik KPK Boris Štefanec v izjavi medijem danes v Ljubljani dejal le, da je "odločitev senata, da končno poročilo ni javno".