zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Komisija DZ za obravnavo problematike dela DUTB na plenarni seji DZ

Deli na:
Komisija DZ za obravnavo problematike dela DUTB na plenarni seji DZ

Foto: Bobo

Komisija za nadzor javnih financ se je seznanila s problematiko delovanja DUTB v povezavi z družbami T-2, Sava in Avtotehna. Finančnemu ministrstvu predlaga, naj zakonsko podlago DUTB prenovi v smeri bolj preglednega in koordiniranega delovanja pri prestrukturiranju podjetij, predsedniku DZ pa razpravo o delu DUTB na prvi naslednji seji DZ.

Komisija je v odločanje na plenarni seji priporočila sklep, naj ta predlaga računskemu sodišču, da pregleda zakonitost in gospodarnost postopkov odločanja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v primeru družb Sava, T-2 in Avtotehna, katerih slabe terjatve so bile prenesene nanjo.

Tak sklep so predlagali v NSi, ki so bili tudi predlagatelji te točke na današnji seji komisije. "Dvomi v poštene namene in transparentno poslovanje DUTB se v današnji razpravi niso razblinili, še dodatno so se oplemenitili," je po večurni razpravi, ki se je zavlekla pozno v noč, povzel Jernej Vrtovec (NSi).

Prvi del seje, ki so jo imeli skupaj z odborom za finance in monetarno politiko, je minil zlasti v znamenju razprav o motiviranosti torkove poteze vlade, ki je razrešila oz. odpoklicala ključna moža DUTB, in o odgovornosti novejših članov upravnega odbora za neusklajenost pogodb izvršnih direktorjev z vladno plačno politiko za DUTB.

Nadaljevanje seje komisije pa je minilo v znamenju dvobojev oz. obtožb med DUTB in T-2, Savo oz. Avtotehna. S prvo je DUTB v (sodnem) sporu, ker je kot upnik predlagala njen stečaj, čeprav ta trdi, da je solventna in likvidna. Z drugo je v (sodnem) sporu glede vzdržnosti njenega načrta za prestrukturiranje in tega, ali ji lahko zapleni odvisno družbo Sava Turizem ali ne. S tretjo pa je v sporu, ker je kot največji upnik zanjo sprožila prisilno poravnavo, potem ko je za to družbo nepričakovano in po nepotrebnem odstopila od generalne pogodbe o finančnem prestrukturiranju.

Različni pogledi različnih interesnih skupin so pokazali, da so te zgodbe kompleksne. Številke in interpretacije zgodb so bile glede na to, ali jih predstavljajo lastniki, upniki ali menedžerji teh družb, zelo različne.

"Člani komisije nismo sodniki porotniki," je vabljene na sejo opozoril predsednik komisije Andrej Šircelj (SDS). Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja se je strinjal, da je tematika kompleksna. "Ko DUTB sproži spor, še ne pomeni, da deluje nezakonito. Prav je, da se pred sodiščem objektivno presodi vse okoliščine," je dejal.

A opozicija je bila ostra. Alenka Bratušek (NP) je ocenila, da danes sploh ni bil problem aneks k pogodbi glavnemu izvršnemu direktorju DUTB Torbjörnu Manssonu, temveč obstajajo konkretni razlogi za poseg v DUTB. Razprava po njenem namreč kaže, da "vse, kar DUTB dela, dela za vnaprej znanega kupca".

S tem je ciljala na T-2 in na namige, da ga želi v stečaju, o katerem odloča ustavno sodišče, prodati Telekomu Austria. Izvršni direktor DUTB Janez Škrubej je povedal, da T-2, če bo šel v stečaj, ne bo prodajala DUTB, temveč stečajna upraviteljica.

Marko Pogačnik (SDS) je med drugim nanizal, da je pravni mnenji za nasprotni strani v primeru T-2 napisala pravnica Nina Plavšak. Zanimalo ga je, ali DUTB res za odvetniško družbo, ki jo zastopa v stečajnih postopkih, dobiva mesečni pavšal v višini 25.000 evrov, in ali res želi stečaj T-2 samo zato, ker je prepozno ugotovila, da nima ustrezno zavarovanih terjatev.

Vodja upravljanja terjatev in restrukturiranja na DUTB Janne Harjunpää je dejal, da je treba v primeru T-2 počakati na odločitev sodišča. Ker Pogačnik odgovorov na vprašanja ni dobil, je napovedal, da bo vprašanja o tem naslovil na ministra za finance.

Jurij Krč je kot predstavnik lastnikov T-2 poudaril, da ima DUTB v T-2 le poplačilno pravico iz zastavljenega premoženja. "Prodajte premoženje, ki ga imate v posebnih škatlicah iz opreme na omrežju, računalnikih, to vas čaka v skladišču. Ocenjeno je na 700.000 evrov," je svetoval prisotnim iz DUTB. Problematiziral pa je tudi lobiranje izvršnega direktorja DUTB Janeza Škrubeja iz časa, ko je bil zaposlen v Deloittu, za Telekom Austria na slovenskem trgu.

Stečajna upraviteljica v primeru T-2 Danica Čuk je ocenila, da je v državi na splošno premalo upniškega interesa, ki zasleduje cilj delujočih podjetij v stečaju. Za T-2 je povedala, da sedaj posluje dobro, trend je dober, ima zveste naročnike, pripadne delavce in prihodnost. Kompleksno vprašanje pa je, ali družba lahko v roku šestih let poplača upnike, če je imela dan pred stečajem še vedno bilančno izgubo, dolg in kratkoročno zadolženost, ki se povečuje, je izpostavila. A Krč je zagotovil, da lahko družba poplača upnike in večkrat zaman vprašal, kaj žene DUTB v to, da T-2 sili v stečaj.

Dragonja je glede pobud za noveliranje zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki ureja delovanje in delo DUTB, povedal, da gre njihov predlog že v smeri, da se razširiti prvotni namen DUTB, da hitro proda premoženje in poplača davkoplačevalce, na to, da bo imela bolj aktivno vlogo pri uspešnem prestrukturiranju družb. Predlog je že vložen v parlamentarni postopek, ministrstvo za finance pa je DZ prosilo, naj matično delovno telo, to je odbor za finance, obravnavo prestavi na november.

Komisija je sejo pred točko o problematiki svetovalnih pogodb v NLB, zlasti o svetovalni pogodbi NLB s podjetjem R.U.R. v lasti nekdanjega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa, ki forenzično pregleduje kreditne mape, prekinila in jo bo nadaljevala danes dopoldne.

To obravnavo so zahtevali nepovezani poslanci, ki jih moti, kaj potem dela NLB center za skladnost poslovanja in krepitev integritete. Tega je NLB ustanovila sredi leta 2012, ta pa bdi nad področjem varovanja zakonitosti poslovanja, informacij in osebnih podatkov, preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma, splošne profesionalne etike in integritete ter nad preprečevanjem prevar, zlorab in drugih škodljivih ravnanj.