pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Plače nemških menedžerjev poslej v rokah delničarjev družb

Deli na:
Plače nemških menedžerjev poslej v rokah delničarjev družb

Foto: Reuters

Nemška vlada je ta teden potrdila predlog novih pravil za plačila menedžerjem. O plačah, nagradah in bonitetah vodilnih v podjetjih bodo tako po novem odločali tudi delničarji na letnih skupščinah in ne več le nadzorni sveti. Zakonske zgornje meje za plačila menedžerjem pa zakonski predlog ne predvideva.

V prihodnosti naj bi tako po poročanju nemške tiskovne agencije dpa delničarji na letnih skupščinah odločali o celotnem paketu izplačil upravam, tem okvirom pa bodo morali nato slediti nadzorni sveti. Trenutno o tem odločajo le nadzorniki.

V Berlinu so se s tem odzvali na vse večjo jezo javnosti nad nekaterimi visokimi izplačili vodilnim menedžerjem, še posebej po tem, ko so Švicarji na marca referendumu z veliko večino podprli predlog o omejevanju nagrajevanja vodstvenih delavcev v švicarskih podjetjih doma in v tujini.

Nemška vlada meni, da gre za učinkovite predloge, čeprav ti ne vsebujejo zakonsko določene zgornje meje za izplačila vodstvenim delavcem. Paket izplačil članom uprav, ki ga bodo potrjevali delničarji, bo moral biti namreč natančno opredeljen in vsebovati vsa posamezna izplačila in bonitete.

S predlaganimi spremembami pa niso zadovoljni v opozicijskih socialnih demokratih, kjer menijo, da bi morali o tem vprašanju še naprej odločati nadzorni sveti, a bi bilo treba izplačila omejiti in jih spraviti v realne okvire glede na povprečne plače v podjetjih. Prav tako bi bilo treba zaostriti davčno obravnavo teh izplačil.

Predstavniki gospodarstva pa menijo, da spremembe sploh niso potrebne in da je že obstoječi zakonski okvir zadosten.