Revija Reporter
Svet

Hrvaška bo uredila zakonodajo glede poveličevanja totalitarnih režimov

STA

6. dec. 2016 10:56 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Hrvaški premier Plenković je napovedal, da bo sprožil pobudo za zakonsko ureditev izpostavljanja simbolov vseh totalitarizmov.

Hrvaški premier Andrej Plenković je ocenil, da je postavitev spominske plošče pripadnikom hrvaških obrambnih sil (Hos) z zloglasnim ustaškim pozdravom Za dom spremni v mestu Jasenovac "občutljivo vprašanje". Ob tem je napovedal sprožitev pobude za zakonsko ureditev izpostavljanja simbolov vseh totalitarizmov.

Pripadniki Hosa so v začetku novembra 11 umrlim kolegom na območju Jasenovca med vojno na Hrvaškem postavili spominsko ploščo na poslopju vrtca v mestu. Del hrvaške javnosti je razburilo ustaško geslo Za dom spremni, zapisano na spominski plošči v okviru uradnega grba Hosa.

Plenković se je v ponedeljek odzval tudi na izjave srbskega ministra za delo Aleksandra Vulina, ki je pozval Evropsko unijo, naj ukrepa zaradi "vnovičnega prebujanja fašizma na Hrvaškem".

"Jasno in odločno želim zavrniti vsa namigovanja o refašizaciji hrvaške družbe. Temu ni tako. Gre za določene pojave, ki nikakor niso trend," je v Zagrebu novinarjem dejal Plenković.

Izrazil je pieteto do vseh žrtev v ustaškem koncentracijskem taborišču v Jasenovcu, v katerem je bilo umorjenih približno 80.000 ljudi, večinoma Srbov ter Judov, Romov in Hrvatov, nasprotnikov Neodvisne države Hrvaške (NDH). Obenem je izrazil spoštovanje tudi do enajstih pripadnikov Hosa, ki so umrli med vojno na Hrvaškem.

Spomnil je, da je bilo zloglasno geslo v grbu Hosa odobreno v času levosredinske vlade Ivice Račana, kar po njegovih besedah kaže, da ni ustreznega zakonskega okvira niti sodne prakse, ko gre za obravnavanje simbolov totalitarnih sistemov. Napovedal je, da bodo sprožili pobudo za zakonsko ureditev tega vprašanja.

HDZ pri vsakem proustaškem incidentu na Hrvaškem vztraja, da se je treba boriti proti vsem totalitarnim sistemom, kot so bili fašizem, nacizem in komunizem.

Hrvaška zakonodaja že ureja kazniva dejanja javnega spodbujanja nasilja in sovraštva, a nikjer natančno ne opredeljuje vsebin, ki predstavljajo kaznivo dejanje.

Izpostavljanje ustaškega gesla Za dom spremni, ki je podobno nacističnem pozdravu Sieg Heil, spominja na nasilje in sovraštvo do drugih in drugačnih, koncentracijsko taborišče v Jasenovcu pa kaže značaj ustaškega režima.

Nevladna organizacija Documenta je opozorila, da vodstvo Hosa sistematično poskuša povzdigovati ustaško državo in predstaviti pozdrav Za dom spremni kot "star hrvaški pozdrav", čeprav je jasno, da je bil v uradni uporabi le v času NDH, ki je bila zaveznica nacistične Nemčije in fašistične Italije.

Prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman je nasprotoval Hosu kot paravojaškim enotam Hrvaške stranke prava (HSP) v začetku vojne na Hrvaškem, a so potem njihove pripadnike pridružili uradnim enotam hrvaške vojske.

Hrvaški državni vrh je letos zavrnil pobudo, da bi tudi v hrvaški vojski uvedli pozdrav Za dom spremni.