državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Telekom že vložil tožbe zaradi deset milijonskega oškodovanja

Deli na:
Telekom že vložil tožbe zaradi deset milijonskega oškodovanja

Foto: Arhiv Reporterja

V Telekomu Slovenije so včeraj spomnili, da so v zvezi s posli nekdanje uprave, ki jih je protikorupcijska komisija označila za koruptivne, že vložili tožbe proti upravi družbe prejšnjega mandata. Tožbe so bile vložene junija v okvirnih zneskih 48 milijonov evrov v zadevi Ipko in sedem milijonov evrov v zadevi Najdi.si.

Kot so sporočili iz Telekoma, je bilo na skupščini delničarjev družbe 21. junija letos na dnevnem redu tudi poročilo odvetniške hiše Ilič, ki so jo delničarji na predhodni marčni skupščini pooblastili za pregled poročila revizorja. "Iz poročila odvetniške hiše je razvidno, da so bili ugotovljeni razlogi za vložitev tožb" proti nekdanji upravi. "Vložitev tožb je na skupščini potrdil posebni zastopnik, ki ga je imenovala skupščina," še poudarjajo v Telekomu.

Dremelj: Kje so dokazi?

Protikorupcijska komisija za svoje ugotovitve ne navaja dokazov, je za STA v odzivu na včeraj predstavljene ugotovitve komisije, da je nekdanja uprava Telekoma Slovenije pod njegovim vodstvom ravnala koruptivno, poudaril Bojan Dremelj. Zagotavlja, da bo nekdanje vodstvo Telekoma dokazalo, da je ravnalo skrbno in gospodarno.

Protikorupcijska komisija - kot kaže - ne potrebuje nobenega dokaza, da nekoga obtoži, poudarja Dremelj. "V svojih ugotovitvah ne predloži nobenega dokaza, enostavno slepo sledi ugotovitvam Deloittove revizije, ki smo jo zelo natančno in z argumenti zavrnili, poleg tega pa je še protizakonita," pravi nekdanji prvi mož Telekoma.

Dremelj izpostavlja tudi, da protikorupcijska komisija v svojih ugotovitvah podaja ugibanja, kot na primer, da so "mogoče podkupili kakšnega uradnika". "Spodobilo bi se, da se navede, kdo in koga," pravi.

Nekdanji prvi mož Telekoma poudarja, da je nekdanje vodstvo odgovorilo na vse navedbe v osnutku, ki mu ga je posredovala protikorupcijska komisija, in predložilo vrsto dokazov. "Vse so gladko ignorirali, ker si, kot izgleda, lahko privoščijo obtoževati brez argumentov," pravi Dremelj.

Dodaja še, da bodo člani nekdanjega vodstva v nadaljnjih korakih "brez skrbi dokazali, da smo ravnali skrbno, gospodarno in v korist Telekoma".

Komisija za preprečevanje korupcije je včeraj predstavila mnenje, da je nekdanja uprava Telekoma Slovenije pod vodstvom Dremlja pri prodaji in nakupu deležev v kosovski družbi Ipko.net in izdaji poroštva za obveznosti Najdi.si ravnala koruptivno.

Nekdanja uprava, poleg Dremlja so bili njeni člani še Dušan Mitič, Filip Ogris-Martič, Darja Senica in Željko Puljić, je kršila dolžno skrbnost vestnega in poštenega gospodarstvenika ter posameznikom in pravnim osebam omogočila premoženjsko korist na škodo Telekoma Slovenije, je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič. Omenjena dejanja so bila izvedena med letoma 2007 in 2009.

Komisija je postopek preiskave suma korupcije začela na podlagi pobude Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS, ki je temeljila na ugotovitvah posebne revizije poslov Telekoma Slovenije. "Komisija je na podlagi lastne dejavnosti in neodvisno od poročila revizije v bistvenih točkah potrdila ugotovitve revizorjev, obenem pa ugotovila dodatna dejstva," je pojasnil Klemenčič. Glede podanih pojasnil nekdanje uprave je dejal, da jih njihovi argumenti niso prepričali.

Komisija bo svoje ugotovitve posredovala upravi in nadzornemu svetu Telekoma Slovenije ter primer s pripadajočo dokumentacijo kot kazensko ovadbo odstopila policiji in državnemu tožilstvu zaradi sumov storitve več kaznivih dejanj.