Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mirage in nalepke: državi ne bo treba plačati 8,4 milijona evrov odškodnine

Deli na:
Mirage in nalepke: državi ne bo treba plačati 8,4 milijona evrov odškodnine

Foto: Reuters

Državno pravobranilstvo je prejelo sodbo vrhovnega sodišča v zadevi Mirage, ki je reviziji zoper sodbo višjega sodišča delno ugodilo. Tako bo država morala podjetju plačati nekaj več kot 730.000 evrov in ne 8,4 milijona evrov odškodnine, kot je odločilo višje sodišče v tožbi Miraga zaradi enostranske prekinitve posla za registracijske nalepke.

Kot so zapisali na državnem pravobranilstvu, je vrhovno sodišče sodbo drugostopenjskega sodišča spremenilo tako, da je država družbi Mirage zaradi razdrtja pogodbe namesto nekaj več kot 4,6 milijona evrov, z zamudnimi obrestmi 8,4 milijona evrov izgubljenega dobička, dolžna plačati dobrih 405.000 evrov, z zamudnimi obrestmi pa nekaj več kot 730.000 evrov.

Vrhovno sodišče je pri odločanju o reviziji kot ključne upoštevalo argumente državnega pravobranilstva, ki jih je to vseskozi, tudi v reviziji, zatrjevalo. Uspeh državnega pravobranilstva v pravdi je tako skoraj 90 odstoten, poleg tega pa mora družba Mirage državi plačati tudi pravdne stroške celotnega postopka v višini dobrih osem tisoč evrov, so še zapisali.

Ministrstvo za notranje zadeve je novembra 2001 s podjetjema Cetis in Mirage sklenilo petletno pogodbo o oblikovanju, izdelavi in dobavi registracijskih nalepk za motorna vozila. Aprila 2005 pa je bila nato objavljena novela zakona o varnosti cestnega prometa, ki je te nalepke ukinila.

Pogodbeni stranki Cetis in Mirage na sporazumno razvezo pogodbe nista pristali, zato je ministrstvo sklenjeno pogodbo odpovedalo enostransko. Mirage se je nato odločil za tožbo proti državi, višje sodišče pa je letos spomladi odločilo, da mora država Mirageu plačati 8,3 milijona evrov. Državno pravobranilstvo pa je nato na vrhovno sodišče vložilo revizijo na sodbo višjega sodišča.