pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vrnitev fiskalnega pravila na ustavno komisijo po Tankovi oceni ni možna

Deli na:
Vrnitev fiskalnega pravila na ustavno komisijo po Tankovi oceni ni možna

Foto: Bobo

Morebitna vrnitev vnosa fiskalnega pravila v ustavo na ustavno komisijo glede na poslovniška določila po besedah vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka ni možna. "Vrnitev sprejete odločitve na ustavno komisijo ni oprta na prav nobeno poslovniško določbo," je dejal in se zavzel za čimprejšnji sprejem in implementacijo vpisa pravila v ustavo.  

Po Tankovem mnenju tudi ni dobro, če bi koalicija izglasovala karkoli drugače. Če se že glasuje o umiku ali prestavitvi odločanja o ustavni materiji, pa bi morali to po njegovi oceni sprejemati z ustavno večino, ne z absolutno.

Izredna seja DZ, ki jo je zahtevala poslanska skupina SDS, mora biti realizirana, je dejal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani in ocenil, da bi morali fiskalno pravilo po vseh "dogajanjih v zadnjem mesecih" sprejeti in dati signal tudi zunanjim trgom.

Vnos fiskalnega pravila v ustavo je po Tankovem mnenju "zadnji as, zadnji adut, ki ga ima Slovenija v rokavu", da se izboljša mednarodni položaj, zaupanje in ocene bonitetnih hiš. Vpis bi bil dober znak bonitetnim hišam, pa tudi signal, da vlada Alenke Bratušek na javnofinančnem področju misli resno, je dejal.

"Vsako odlaganje sprejema bi bil slab signal zunanjim trgov, vsaka sprememba, če bi se zgodila, pa čeprav ni možna, bi bil še slabši signal," je ocenil. Če bi fiskalno pravilo na glasovanju padlo, pa to po njegovem prepričanju pomeni situacijo, iz katere bi se Slovenija zelo težko izkopala.

Popravki besedila fiskalnega pravila po Tankovih pojasnilih niso možni, če bi se na tem karkoli začelo dogajati, bi bilo to slabo sporočilo.

"Če bi eventualno prišlo do zamika uveljavitve fiskalnega pravila po letu 2015, pomeni to samo še dodatno poslabšanje javnofinančnih razmer v državi," je poudaril in izpostavil, da bo v tem času zadolžitev bistveno narasla, težave naslednje vlade pa bodo s tega vidika toliko večje.

"Če je bila vlada Janeza Janše v enem letu sposobna skoraj prepoloviti javnofinančni primanjkljaj, padel je s 6,4 na 3,7, potem bi morala ta vlada lažje realizirati preostanek naloge," je dejal. Po njegovih pojasnilih je namreč okolje pripravljeno, mednarodne razmere pa kažejo, da je treba to nalogo izvesti.

Ob tem je spomnil, da nekateri ključni projekti tečejo, pri tem pa izpostavil slabo banko in centralizacijo upravljanja z državnim premoženjem.

Rešitev, ki je zapisana v fiskalnem pravilu, je po Tankovi oceni dovolj tolerantna, saj so tudi po letu 2015 možna zadolževanja, vendar v izjemnih okoliščinah, kot so npr. naravne nesreče in druge posebne situacije.

"Zadeva ni tako togo postavljena, ampak omogoča situacijam primerno tudi drugačno ravnanje," je poudaril.

Tanko je ocenil tudi, da čas za morebitno prestavitev odločanja ali popravke o tem ni primeren. "Vlada mora pripraviti resen koalicijski program in ga začeti resno izvajati," je izpostavil.

"To, kar se sedaj dogaja, ko ministri potujejo po državi in vsak na svojem področju obljublja, to ni resen pristop," je še dejal Tanko in dodal, da za tak pristop, kot se zdaj dogaja v državi nikoli ne bo dovolj denarja.