dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

38-SDS Necenzurirano

Vodič po korupcijskih in drugih aferah SDS

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Videti je bilo, da mu je nekoliko težko pri srcu Odkrito.si

Žalost princa Williama - prišel je sam ...

modric busquets Ekipa24.si

Nepričakovano! 'Odpisani' Modrić vendarle ostaja...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanko: LDS s podpiranjem Kresalove ščiti korupcijo in klientelizem

Deli na:

Odločitev sveta LDS, da podpre dosedanjo predsednico stranke Katarino Kresal, je mogoče razumeti tudi tako, da v prvi plan prioritet delovanja vladne koalicije stopata zaščita oz. podpora korupciji in klientelizmu, meni vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Kot je dejal na novinarski konferenci, LDS v vladno koalicijo vnaša ščitenje korupcije.

Odločitev sveta LDS, da podpre dosedanjo predsednico stranke Katarino Kresal, je mogoče razumeti tudi tako, da v prvi plan prioritet delovanja vladne koalicije stopata zaščita oz. podpora korupciji in klientelizmu, meni vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Kot je dejal na novinarski konferenci, LDS v vladno koalicijo vnaša ščitenje korupcije.

Tanko je na današnji novinarski konferenci spregovoril o številnih temah s področja notranje in zunanje politike države ter gospodarstva. Glede slednjega je poudaril, da so ekonomski kazalci s tega področja "izjemno slabi". Po njegovi oceni je vlada v tem smislu nekonkurenčna. "Francosko-nemški vlak je dokončno odpeljal," je poudaril Tanko.

Ne za popolnitev ministrske ekipe in ne za ukrepe, ki jih je pripravila, vlada ta čas nima zadostne podpore, saj lahko računa le na 33 poslancev "in seveda na tiste poslance in stranke v državnem zboru, ki jih je strah volitev". Po po njegovi oceni pomeni, da bo zaključevanje tega mandata "slonelo na politični trgovini".

Tanko meni, da se je predsednik vlade Borut Pahor v zadnjem času tudi osmešil, saj je sprva zavrnil ponujeni odstop Kresalove. S takšnim ravnanjem je po besedah poslanca vršil pritisk na protikorupcijsko komisijo, ki pa mnenja ni spremenila.

Tanko je posebej izpostavil dogajanje v LDS, kjer je Kresalova v sredo dobila podporo sveta stranke. To po oceni poslanca SDS "obelodanja politični in etični profil koalicijske liberalne demokracije", ker gre za edino preostalo konstitutivno stranko koalicije, pa tudi politični in etični profil vlade. Kresalovo je označil tudi kot "glavnega kadrovika" vlade.

Izpostavil je tudi izjavo predsednika državnega sveta in člana LDS Blaža Kavčiča, ki je po Tankovih besedah dejal, da je NPU sicer pomemben eksces, a da ni niti prvi niti zadnji niti največji. Ta izjava po besedah poslanca SDS zasluži posebno pozornost državljanov, pa tudi organov pregona.

Opozoril je še na dva primera "vnaprej dogovorjenih" javnih razpisov, in sicer na primer izbora slovenskega arbitra na arbitražnem sodišču, na kar je opozoril tudi predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, ter na razpis za cestninjenje tovornih vozil v prostem prometnem toku.

"S takimi hipotekami obremenjena Pahorjeva vlada sanjari o reformah, o interventnih ukrepih," povzema vodja poslanske skupine Tanko in napoveduje, da poslanci SDS ne bodo podprli niti kandidata za predsednika DZ niti kandidatov za nove ministre niti rebalansa ali interventnih zakonov.