pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanko: Če informacija drži, je to prava odločitev ustavnega sodišča

Deli na:
Tanko: Če informacija drži, je to prava odločitev ustavnega sodišča

Foto: Bobo

Za vodjo poslancev SDS Jožeta Tanka bi bila odločitev ustavnih sodnikov, ki naj bi ugodili pritožbi Janeza Janše in mu vrnili poslanski mandat, prava. Če so informacije resnične, upa tudi, da bodo tisti, ki so tak sklep DZ podprli, razmislili, ali so sploh še primerni za poslance. Predsednik DZ Milan Brglez neuradnih informacij ne želi komentirati.

Po neuradnih informacijah Slovenskih novic naj bi namreč ustavni sodniki včeraj ugodili pritožbi predsednika SDS Janše. Na ustavnem sodišču so sicer povedali, da bo njihova odločitev o usodi Janševega poslanskega mandata znana v petek, predvidoma po 15. uri.

Tanko je v izjavi za STA dejal, da zaenkrat pozna samo omenjene neuradne informacije, meni pa, da bi bila takšna odločitev ustavnega sodišča prava. Gre namreč za to, da je DZ s sprejemom sklepa o prenehanju Janševega mandata kršil človekove pravice, je dodal.

"Počakajmo. Upam pa, da bodo tisti, ki so s podporo takemu sklepu sprejeli politično odločitev, ki je bila tudi v nasprotju s stališčem zakonodajno-pravne službe, razmislili, ali so še primerni za poslance, če zavestno kršijo človekove pravice," je še dejal Tanko.



Brglez pa je za STA pojasnil, da zadeve ta trenutek še ne želi komentirati, saj so informacije neuradne. Tako najprej želi videti, na kakšen način in s kakšno utemeljitvijo je ustavno sodišče sprejelo odločitev. Ko bo ta tudi uradno znana, pa je po njegovih besedah "normalno, da bo zadevo treba komentirati, si bo pa najverjetneje treba vzeti nekaj časa za to, da bi se človek poglobil v samo sodbo".

Ustavni sodniki so sicer Janševo pritožbo začeli obravnavati že na seji minuli teden, a tedaj še niso sprejeli nobene odločitve, včeraj pa so jo vnovič obravnavali. Zadevo obravnavajo absolutno prednostno, na seji pa lahko pritožbo sprejmejo v obravnavo, jo zavržejo ali pa začasno zadržijo sklep DZ o prenehanju mandata.

Janši je 15. oktobra na podlagi zakona o poslancih zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria prenehal poslanski mandat. Preko odvetniške pisarne Matoz je nato na ustavno sodišče vložil pritožbo, v kateri je predlagal tudi začasno odredbo, da se mu do odločitve dovoli opravljanje poslanske funkcije.