Revija Reporter
Slovenija

Takšna je aroganca moči predsednika vrhovnega sodišča in njegov posmeh ustavnemu sodišču

Nenad Glücks

28. avg. 2019 6:51 Osveženo: 6:53 / 28. 8. 2019

Deli na:

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.

Bobo

Damijan Florjančič na spletni strani vrhovnega sodišča ohranja inkriminirani govor Branka Masleše, s čimer izraža svojo aroganco in posmeh ustavnemu sodišču.

Ustavno sodišče je aprila 2015 soglasno razveljavilo sodbe v zadevi Patria, s katerimi so bili obsojeni Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič. Ustavni sodniki so kot enega od razlogov za razveljavitev sodb navedli, da je bila predsedniku SDS Janši pri sojenju na vrhovnem sodišču kršena pravica do nepristranskega sojenja iz 23. člena ustave. Med sodniki v senatu (celo predsednik senata) vrhovnega sodišča, ki je odločal o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti, je bil namreč tedanji predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša.

Masleša je imel šestega junija 2014 na Dnevih slovenskega sodstva v Podčetrtku pred sodniki govor, v katerem je napadel tudi Janšo. Torej stranko v postopku, o kateri je zgolj nekaj mesecev kasneje odločal. Kljub temu da bi se v skladu z vsemi pravnimi pravili moral izločiti iz sojenja, vendar se ni. Niti ni bila za njegovo izločitev večina sodnikov na občni seji vrhovnega sodišča. A ustavni sodniki so bili leta 2015 jasni: z ravnanjem Masleše je bil vzpostavljen dvom o videzu nepristranskosti vrhovnega sodišča.

Govor Masleše je bil po njihovi obrazložitvi »objektivna okoliščina, ki lahko vzbuja dvom o videzu nepristranskega odločanja, če ta sodeluje pri sojenju«. Toda ta inkriminirani govor je še vedno v celoti objavljen v arhivu spletne strani vrhovnega sodišča, prav tako je objavljen tudi celotni video posnetek govora. Gre torej za posmeh ustavnemu sodišču in pravni državi na sploh.

Tudi Florjančič je sicer kot vrhovni sodnik v senatu leta 2014 glasoval za obsodilno sodb v primeru Patria.

Na predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča smo naslovili vprašanje, zakaj zaradi vsega navedenega tega govora ne odstranijo s spletne strani. Ali bodo to storili zdaj, ko smo jih na to opozorili. Do časa, ko smo jih zaprosili za odgovor, ni bilo nobenega odziva.

Govorili smo z Mitjo Deisingerjem, nekdanjim predsednikom vrhovnega sodišča in ustavnim sodnikom. Bil je ravno med tistimi ustavnimi sodniki, ki so pred petimi leti zaradi ravnanja Masleše ugotovili kršenje ustavnega načela nepristranskosti sodišča v zadevi Patria. Kako Deisinger komentira, da je inkriminirani govor kljub vsemu še vedno objavljen na spletni strani vrhovnega sodišča? Pravi, da že zaradi dignitete vrhovnega sodišča takšne objave na njihovi strani ne bi smelo več biti. Če se ugotovijo grobe kršitve, se jih mora odstraniti, ne pa ohranjati. Gre tudi za vprašanje spoštljivosti do institucije ustavnega sodišča. Če bi bil on na mestu sedanjega predsednika vrhovnega sodišča Florjančiča, bi velel, naj tisti zapis in posnetek odstranijo.

Tudi Florjančič je sicer kot vrhovni sodnik v senatu leta 2014 glasoval za obsodilno sodb v primeru Patria. Nedavno smo za komentar »trajne« spletne objave govora Masleše prosili Jana Zobca, vrhovnega sodnika. Po besedah Zobca je ohranjanje objave izraz posmeha ustavnemu sodišču, ustavnosti in kaže aroganco moči vodstva vrhovnega sodišča. Sporočilo je tudi: spletne strani so »naše«. Torej si jih posamezniki lastijo. Prepričan je, da se s takšnim ravnanjem večina vrhovnih sodnikov ne strinja.