mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tako živi slovenska elita: prestižna vila Milana M. Cvikla pod ljubljanskim gradom

Deli na:
Tako živi slovenska elita: prestižna vila Milana M. Cvikla pod ljubljanskim gradom

Foto: Primož Lavre

Član Evropskega računskega sodišča Milan M Cvikl, ki sta ga nedavno odslovila tako premier Miro Cerar, kot predsednik Borut Pahor, se iz Luksemburga vrača v Ljubljano, kjer sta si z ženo Jerco Legan Cvikl zgradila prestižno vilo pod ljubljanskim gradom.

Na Planet Tv so pred nekaj dnevi poročali o prestižni vili na lokaciji pod ljubljanskim gradom, ki sta si jo omislila član Evropskega računskega sodišča Milan M. Cvikl in njegova žena Jerca Legan Cvikl. Zanimivo, da je v zemljiški knjigi kot edini lastnik nepremičnine vpisan Milan M. Cvikl. Na hiši na Lončarski stezi po Gradom sta vpisani dve hipoteki na upravičenca Banko Koper v skupnem znesku 650 tisoč evrov. Gurs je vilo s parcelo vred ocenil na 380 tisoč evrov (kar je glede na lokacijo zelo podcenjeno), od česar so parcelo ovrednotili na 14 tisoč evrov. Kot leto izgradnje je v evidencah Gurs zapisana letnica 1938, kar pomeni, da sta zakonca Cvikl prejšnjo hišo podrla, ali pa jo popolnoma obnovila.

Glede na Gurs je nepremičnina sestavljena iz dveh delov- eden je velik 143 kvadratnih metrov, drugi (mansarda) pa 57 kvadratnih metrov. Na voljo je 25 kvadratnih metrov odprte terase. Vilo sta tudi poimenovala- Bela grajska vila Jera, očitno po Jerci, ki sicer velja za povzpetnico. Svojčas je kot predstavnica za odnose z javnostmi skrbela za javno podobo propadlega tajkuna Zdenka Pavčka, doktorirala je z disertacijo »Reprezentacije elit v slovenskih medijih«, kamor nedvomno šteje tudi sebe z možem.

Pred nekaj meseci je o gradnji Cviklove vile pisal portal pozareport in sicer se jim je javil podjetnik Marjan Klajder, ki opravlja zaključna dela v gradbeništvu in obtožil Cvikla, da mu ni izplačal 57 tisoč evrov za dela. Vgradili da so za 400 tisoč evrov, Cviklu pa naj bi zmanjkalo denarja (v vili že živita, niso pa še zaključena čisto vsa dela). Tedaj za pozareport zadeve ni pojasnil, na vprašanje novinarja Planet TV, ki je zakonca tokrat prestregel pred vilo, sta zakonca zatrdila, da glede plačil »ni bilo nobenih zapletov«. Cviklu se bo maja iztekel šestletni mandat na funkciji člana Evropskega računskega sodišča v Luksemburgu, kjer ima kar 21 tisoč evrov mesečne plače. Konec prejšnjega leta se je prijavil za nov šestletni mandat, vendar so ga na vladi odslovili, in kot slovenskega kandidata potrdili Sama Jereba.

Položajno zaušnico je prejel tudi od predsednika Boruta Pahorja, ki ga je prezrl pri kandidaturah za viceguvernerja Banke Slovenije- tudi pri tem je izvisel. To je še toliko bolj presenetljivo, ker je bil Cvikl generalni sekretar Pahorjeve vlade. Svojčas se je udinjal pri LDS, v Ropovi vladi je bil minister za evropske zadeve, kasneje je videl boljše priložnosti pri SD, kjer je bil v letih od 2004 do 2008 poslanec. Par se je poročil leto dni po izteku njegovega poslanskega mandata, Jerca je 18 let mlajša.