pozar2.resized Svet24.si

FOTO: Velika hala je gorela kot bakla

IMG-1488434172d8b4131d30e792e08badfd-V Svet24.si

FOTO: Huda nesreča na gorenjski avtocesti: ...

marinka-pečjak Svet24.si

Pionirka novih jedi in okusov v slovenskih ...

miran mihelic-facebook2 Reporter.si

Nepotizem in klientelizem v državni agenciji: od ...

božo-dimnik Necenzurirano

Vsa naključja Boža Dimnika #komentar

matej-zemljič Njena.si

Matej Zemljič že mesece trpi za posledicami ...

obdojka Ekipa24.si

Kdo je med prvimi čestital slovenskim ...

Slovenija

Tako bi Počivalšek svojo SMC rad rešil pred propadom

Deli na:
Tako bi Počivalšek svojo SMC rad rešil pred propadom

Zdravko Počivalšek - Foto: Bobo

SMC se bo v četrtek v Celju sestala na programskem kongresu. Prvak stranke Zdravko Počivalšek gre po mandat za dogovor o združitvi s stranko GAS ter povezovanju in sodelovanju z nekaterimi drugimi strankami in listami na volitvah. Združitveni kongres z GAS naj bi bil do konca leta, ko bo združena stranka dobila tudi novo ime.

Predsednik SMC in gospodarski minister Počivalšek bo na kongresu od delegatov predvidoma prejel mandat za združitev SMC z zunajparlamentarno Gospodarsko aktivno stranko (GAS), ki jo vodi predsednik DS Alojz Kovšca, v liberalno-gospodarsko usmerjeno stranko. Pogovori o združevanju so potekali že nekaj mesecev.

Do konca leta bo združitveni kongres, na katerem bo stranka dobila novo ime, ki bo po napovedih SMC še okrepilo osredotočenost na to, da je stranka politični partner gospodarstva.

Cilj je pridobitev širokega nabora strank in list za skupno listo na parlamentarnih volitvah

Počivalšek želi na kongresu dobiti mandat tudi za povezovanje pred državnozborskimi volitvami z nekaterimi lokalnimi strankami in listami. Po neuradnih informacijah naj bi pogovori za povezovanje med drugim že potekali s Celjsko županovo listo Bojana Šrota in nekaterimi drugimi na lokalnem nivoju, ter stranko Zeleni Slovenije, ki ji predseduje nekdanji poslanec Andrej Čuš. Z njimi bo predvidoma združena stranka (SMC in GAS) sklenila pogodbo o povezovanju na prihodnjih volitvah.

V SMC so odprti tudi za pogovore o sodelovanju v projektu Povežimo Slovenijo, v katerem že sodeluje nekaj list, posameznikov in strank, med drugim SLS, Nova ljudska stranka in Zeleni Slovenije. Te pogovore je pričakovati nekoliko pozneje.

Vse pogovore o sodelovanju in povezovanju z drugimi vodijo s ciljem, da širok nabor strank in list oblikuje skupno listo za prihodnje parlamentarne volitve.

Zasledovali naj bi partnersko zastopanost na kandidatni listi, a je pričakovati, da bo bila SMC s statusom parlamentarne stranke pri tem gonilna sila, medtem ko bi druge stranke politično ponudbo zaokrožile z razvito lokalno mrežo in prepoznavnejšimi obrazi v lokalnih okoljih.

Sprejeli bodo programske prioritete, ki bodo temelj volilnega programa


Delegati SMC bodo na kongresu sprejeli tudi manifest stranke in programske prioritete. Predvidoma bo šest ključnih sklopov, med njimi politično partnerstvo z gospodarstvom in razvoj za vse regije. Kot so pojasnili v stranki, gre za ključna sporočila, ki jih Počivalšek tudi sicer poudarja. Sprejete programske prioritete bodo temelj za pripravo programa za nastop na parlamentarnih volitvah.

Med kadrovskimi zadevami bo na kongresu popolnitev sveta stranke z manjkajočimi člani, ki jih kongres voli na predlog predsednika.

SMC pod plazom kritik po vstopu v Janševo vlado

SMC je v aktualnem mandatu najprej sodelovala v levosredinski vladi Marjana Šarca, po odstopu Šarca pa vstopila v desnosredinsko vlado Janeza Janše, zaradi česar je bila deležna tudi številnih kritik. Nestrinjanje s to odločitvijo oziroma z nekaterimi potezami, sprejetimi v tej vladi, je zredčilo tudi njihove vrste v parlamentarnih klopeh. Zdaj imajo pet poslancev. Najprej sta poslansko skupino zapustila Jani Möderndorfer in Gregor Židan, letos spomladi pa še dotedanja vodja poslanske skupine Janja Sluga, predsednik DZ Igor Zorčič in Branislav Rajić. Skupaj s poslancem Jurijem Lepom, ki je tedaj zapustil DeSUS, so zadnji trije oblikovali poslansko skupino nepovezanih poslancev in tako zapustili koalicijo.

Počivalšek se je kot minister za gospodarski razvoj v zadnjem letu in pol otepal predvsem očitkov v zvezi z nabavo medicinske opreme v času epidemije novega koronavirusa. Ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije ter za pomoč ljudem in gospodarstvu, ki jih je epidemija prizadela, tudi sicer zaznamujejo delo aktualne vlade.

"SMC je potem, ko je v najtežjem trenutku za našo državo Marjan Šarec vrgel puško v koruzo, povlekla odgovorno potezo in je bila motor oblikovanja nove vlade, ki se je spopadla z zdravstveno in ekonomsko krizo. Ker smo prav v SMC držali ključ sedanje vlade, smo bili tudi glavna točka napadov nanjo," je v izjavi za STA pred kongresom ugotavljal Počivalšek. Dodal je, da so v tem "boju krvaveli, a na koncu preživeli".

Sedaj se po njegovih besedah krepijo z novimi partnerji in zavezniki, da bodo prihodnje leto kredibilno in uspešno nastopili na volitvah.

SMC sicer že dalj časa tiči pri dnu javnomnenjskih anket, v nekaterih raziskavah so sicer v zadnjih mesecih zabeležili rahlo rast podpore, a ostajajo daleč pod parlamentarnim pragom. Z združevanjem, povezovanjem in sodelovanjem z drugimi strankami in listami tako SMC išče pot za ponoven preskok tega praga.

Medtem bosta dva ministra SMC jeseni svoje delo zagovarjala v DZ. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec se bo na interpelaciji zagovarjala že drugič, že po nekaj mesecih mandata pa je interpeliran tudi minister za pravosodje Marjan Dikaučič.

Loading...