Revija Reporter
Slovenija

Svinjarija: Za pijanski izpad v Planici Vebru samo opomin, vzeli so mu pa službeno kartico

M. M.

30. mar. 2018 19:32 Osveženo: 19:36 / 30. 3. 2018

Deli na:

Tadej Veber

DRI

Članu poslovodstva državne družbe DRI upravljanje investicij Tadeju Vebru so nadzorniki družbe za pijansko nadlegovanje novinarke v Planici dali opomin pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, zaradi neracionalne porabe pa so mu do nadaljnjega prepovedali uporabo sredstev za reprezentanco.

Nadzorni svet  DRI se je na današnji seji seznanil z incidentom v Planici, ko je skupina opitih moških, v kateri je bil tudi Veber, novinarko Kanala A Tjaši Veber med javljanjem v živo nadlegovala z opolzkimi vprašanji. Veber se je za svoje obnašanje novinarki osebno opravičil, nadzorniki pa so njegovo obnašanje ocenili "kot skrajno neprimerno" in ga kot takega "najstrožje" obsodili.


Vebru so nadzorniki izdali pisni opomin pred krivdno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi ter ga izrecno opozorili, da ga bodo odpoklicali z mesta člana poslovodstva, v kolikor bo v času trajanja pogodbe o zaposlitvi ponovno kršil pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja oziroma v kolikor bodo ugotovljena nova dejstva v zvezi z obravnavanim dogodkom.

Član poslovodstva je bil na tapeti tudi zaradi neracionalne porabe sredstev za reprezentanco. 24ur je ta teden poročala, da imajo trije člani poslovodstva DRI odobrene izjemno visoke zneske za reprezentanco: kar 1400 evrov mesečno ali 16.800 evrov letno. A medtem ko direktor podjetja Jurij Kač tega denarja skoraj ne uporablja, se njegova sodelavca nista zadrževala. Samo v eni od luksuznih ljubljanskih restavracij je DRI denimo porabila 14 tisoč evrov, krepko več kot druga podjetja v državni lasti. Nadzorni svet je zato danes sprejel sklep, da se članu poslovodstva od sprejema sklepa dalje prepove uporaba sredstev za reprezentanco.

Skesani Veber je, "zavedajoč se neprimernosti vedenja in obžalujoč storjeno dejanje, ki je načelo ugled DRI," na seji podpisal izjavo, s katero se je v dobrodelne namene odpovedal izplačilom, ki mu pripadajo iz naslova uspešnosti poslovanja, ki zapadejo v plačilo v letu 2018.

Veber je bil pred prihodom v DRI solastnik podjetja Gradis biro za projektiranje, svetovalec nekdanjega ministra  ministra za infrastrukturo in prostor Zvonka Černača ter član strokovnega sveta SDS. V upravo je bil imenovan konec leta 2012 za časa druge Janševe vlade.

Nad odločitvijo nadzornega sveta sem razočaran, se je na Twitterju odzval minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. "Pričakoval sem odstop člana poslovodstva oz. odločnejše ukrepe, pravi minister, ki dodaja: "Menim, da takšno ravnanje ni primerno in sprejemljivo za člana poslovodstva, ob tem pa sem zaskrbljen tudi zaradi tako visoke tolerance do zlorabe alkohola v naši družbi."

"Člani uprav družb v zasebni lasti imajo v svojih individualnih pogodbah člen, da je vedenje poslovodne osebe v javnosti s katerim zmanjšuje ugled podjetja lahko krivdni razlog za odpoved," pa je ob dogajanju v DRI pred dnevi opozoril nekdanji finančni minister Matej Lahovnik.