dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

rodriguez ronaldo Ekipa24.si

Uh, kako je udarila: Oglasila se je tudi Ronaldova...

Teja Arlič Odkrito.si

Teja Arlič - S tem pri njej ne moreš zgrešiti!

slovenija norveska lv Ekipa24.si

Bomba vseh bomb: vroči slovenski reprezentant ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Svetovalec za laži in dezinformacije pri evropski poslanki Romani Tomc

Deli na:
Svetovalec za laži in dezinformacije pri evropski poslanki Romani Tomc

Kolumnist Nova24TV Mitja Iršič je postal pogodbeni svetovalec evropske poslanke Romane Tomc za pravno državo in svobodo medijev. - Foto: Zajem zaslona

Veliki zagovornik prostega trga in vitke države Mitja Iršič je po izgubi položaja vodje službe za stike z javnostjo na ministrstvu za kulturo končno našel novo službo na račun davkoplačevalcev, tokrat evropskih. V svojem kabinetu ga je zaposlila evropska poslanka Romana Tomc, in sicer kot zunanjega sodelavca.

Podatek je dostopen na spletni strani evropske poslanke v angleščini, kjer je naveden kot »service provider«. Tomčeva nam je potrdila, da je Iršiča pogodbeno zaposlila, ker se v zadnjem času ukvarja s pravno državo in svobodo medijev: »Mitja mi pripravlja gradivo, dopise, svetuje in ji veliko strokovno pomaga.« Koliko plača za njegovo strokovno delo, nam ni želela pojasniti.

Poznavalci razmer pravijo, da gre najverjetneje za eno od fiktivnih zaposlitev, pri čemer evropski poslanci iz svojega proračuna, ki ga dobivajo iz Evropskega parlamenta za plačilo sodelavcev, v resnici plačujejo ljudi, ki delajo za stranko. Iršič sicer tudi objavlja kolumne na strankarskem portalu Nova24TV in  v Demokraciji, res pa se pod svojimi teksti vsaj podpiše v primerjavi s sedanjo urednico dnevno-informativnega programa na TVS Ksenijo Koren, ki je za oba strankarska medija SDS pisala pod psevdonimom. Za omenjena portala je Iršič pisal tudi, preden je v času Janševe vlade prevzel položaj tiskovnega predstavnika ministra za kulturo Vaska Simonitija.Po evropskih volitvah leta 2019 je sprožil neresnice o izvoljeni evropski poslanki LMŠ Ireni Jovevi, nekdanji novinarki POP TV, da naj bi na vprašanje enega od »magazinov Foruma 21«, ali se že veseli potovanj v Bruselj, odgovorila: »Jaaa. Še nikoli nisem bila na Nizozemskem.« Pozneje je tvit zbrisal, a škoda je bila že povzročena, saj so mnogi mislili, da gre za resnično izjavo Joveve.

Ko je njegovo laž razkrinkal Matej Špehar, nekdanji svetovalec LMŠ, zdaj pa Gibanja Svoboda, se je izgovarjal, da je iz njegovega tvita »vsakemu s petimi možganskimi celicami jasno, da gre za šalo/parodijo. Zbrisal sem ga, da ne bo kakšnih konfuzij okrog tega. Je pa res pomenljivo, da se ljudem to zdi verjetno.«