Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Svetlana Makarovič bi ob tem ponorela: Poveličevalec Hitlerja Urban Purgar je zmagovalec tekmovanja v sekanju rdeče zvezde (VIDEO)

Deli na:
Svetlana Makarovič bi ob tem ponorela: Poveličevalec Hitlerja Urban Purgar je zmagovalec tekmovanja v sekanju rdeče zvezde (VIDEO)

Foto: Zajem zaslona

Revija stranke SDS Demokracija je julija priredila nenavadno tekmovanje »Sekal bom rdečo zvezdo«, s katerim so menda želeli parodirati prireditev Svetlane Makarovič z naslovom »Nosil bom rdečo zvezdo«. Dogodek je najbolj zanimiv predvsem zaradi tekmovalcev, med katerimi sta razvpiti poveličevalec nacizma in mladi Janšev jurišnik, ki se je opekel z napadanjem Luke Dončića.

Nastopilo je pet tekmovalcev. Eden je bil razvpiti Urban Purgar, ki je pred dnevi tvitnil »Hitler je #heroj«, drugi vidni član podmladka SDS in besni tviteraš Klemen Traven (ki pravi, da bi se moral Luka Dončić distancirati od očeta Saša). Skupino tekmovalcev so zaokrožili še Mitja Grmovšek, Ksenija Šeligo in Dejan Škvarč.

Slednji je dal uredniku Demokracije Jožetu Biščaku idejo za »tekmovanje«, v katerem so metali pikade v srp in kladivo, podirali keglje s podobami komunističnih voditeljev, z vodno pištolo streljali komunistične simbole, iskali nova imena za ulice, poimenovane po znanih komunistih in za finale še sekanje lesene rdeče zvezde.

Zmagovalec je postal že omenjeni Purgar. Je »urednik« nepriznanega medija Nacionalna tiskovna agencija ter predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot pri svojem znašanju nad komunistično simboliko navdih našel pri še enem razvpitem sovražniku komunistov Adolfu Hitlerju?

Purgar se je po ogorčenih odzivih na svoj tvit sicer malce povlekel nazaj in se izgovarja, da gre je želel le provocirati in razgaliti levičarje, ki imajo čisto drugačen odnos do drugega totalitarizma, komunizma. A iz svoje kože ne more povsem. V debati na twitterju so na dan znova prišli njegovi dvomljivi pogledi na nacizem, drugo svetovno vojno in Jude.

Tudi Traven, ki je tako kot ostali udeleženci tekmovanja dobil naziv »vitez svobode«, na twitterju izraža nestrpna, skrajno desna stališča. Med drugim je pisal »BREIVIK, we need you!« Nasprotnik multikulturne družbe in samozvani »lovec na marksiste« Anders Breivik je leta 2011 v norveški prestolnic Oslo in nato na otoku Utoya ubil 77 ljudi, večinoma udeležencev tabora Lige delavske mladine. Breivik se je imel za branitelja judovsko-krščanske Evrope in sodobnega viteza templjarja.

V srditem boju z vsem, kar naj bi veljalo za levo, se je Demokracija pod odgovornim urednikom Jožetom Biščakom uveljavila kot promotor desnih skrajnežev, ki se spogledujejo z nacizmom in drugimi skrajnimi ideologijami. Lani je kolumnist Demokracije »Aleksander Škorc« v svoji razvpiti kolumni zapisal, da bo Bog ustvaril virus, ki bo najnaprednejšo raso rešil pred uničenjem, ter poudaril, da je bil Jezus z razlogom bel, ne pa črn ali rumen. »Ne gre za rasizem, gre za očiščenje. Odstranitev plevela,« je utemeljeval svoja rasistična stališča. Biščak je zapis branil in trdil,da je šlo za satiro.

Demokracija je tudi izdatno promovirala t. i. rumene jopiče, za katere se je nato izkazalo, da so mnogi del slovenske neonacistične scene. Sam Biščak pa redno objavlja tvite in zapise, ki izražajo dvom v, tako pravi, uradno razlago holokavsta, nacističnega genocida nad Judi med drugo svetovno vojno.