pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Svet UKC Ljubljana ni izbral nobenega od kandidatov za generalnega direktorja

Deli na:
Svet UKC Ljubljana ni izbral nobenega od kandidatov za generalnega direktorja

Foto: Arhiv Reporterja

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana na včerajšnji seji ni izbral nobenega od kandidatov, ki so se potegovali za mesto generalnega direktorja UKC Ljubljana. Tako se je svet odločil z osmimi glasovi za in tremi proti. Po besedah predsednika sveta zavoda Tomaža Glažarja bodo čim prej ponovili razpis za generalnega direktorja.

"Kar z veliko večino smo se odločili, da noben od prijavljenih kandidatov ni primeren za vodenje UKC," je po seji sveta povedal Glažar in dodal, da pri včerajšnji odločitvi ni šlo "za 'cagavost' sveta zavoda, ampak iskreno želijo, da najdemo res primernega generalnega direktorja". "Trmasti bomo, dokler ne dobimo primernega, saj si UKC to zasluži," je dejal.

Po njegovem mnenju je svet z včerajšnjo odločitvijo tudi dal jasno sporočilo, da politika ni imela svojega kandidata, kot se ji je očitalo.

Kandidatom, ki so se prijavili na tokratni razpis, se je zahvalil, saj da je v našem prostoru že velika hrabrost, da se prijaviš na razpis za takšno mesto, "ker si zelo hitro kar negativno označen v časopisu".

Upa pa, da se bodo na naslednji razpis prijavili tudi tisti, ki mogoče niso zbrali poguma, pa so primerni za to funkcijo.

Svet zavoda ni kot primernega ocenil nobenega kandidata, ker so po Glažarjevih besedah v svojih predstavitvah večinoma posploševali in imeli "vrhunske teorije, ki pa so izgubile krila, ko smo želeli vedeti bolj praktične pristope".

Glažarja je pri načrtih za razvoj UKC, ki so jih predstavljali kandidati, zmotilo to, da so želeli ugajati svetu zavoda in zaposlenim.

Ob tem sicer priznava, da idealnega kandidata za generalnega direktorja verjetno ne bodo našli. Od poslovnega direktorja največje bolnišnice v državi, katere proračun znaša okoli 430 milijonov evrov, pa pričakuje, da bo obvladal vse mehanizme ekonomike, da bo ustrezen vodja, ki bo imel avtoriteto tako nad strokovnim delom kot zaposlenimi, a ta avtoriteta ne sme biti usmerjena v izkazovanje moči iz pozicije, ampak iz argumentov.

Kot glavni razlog, zakaj se primerno usposobljeni managerji ne prijavijo na razpis za generalnega direktorja, vidi premajhne možnosti nagrajevanja. Ob tem je opozoril, da imajo v gospodarstvu managerji nekajkrat višjo plačo kot v javnem sektorju.

"A po mojem mnenju nas bistveno dražje pride poceni in nesposoben manager kot pa dobro plačan in sposoben manager z vsemi mehanizmi odgovornosti," je dejal. Zato bi se mu zdelo smiselno, da vrhunski managment v zdravstvu dobi individualne pogodbe zaposlitve, vendar pa mora potem tudi ustrezno odgovarjati, je dejal.

Kdaj bodo objavili naslednji razpis, Glažar še ne ve. Dejal je, da bi morali nekoliko popraviti oz. dopolniti razpisne pogoje, da bodo jasnejši in da kandidatom ne bo treba dopolnjevati kandidatur. Po njegovem mnenju bi morali dopolniti tudi nekatere določbe statuta. A če bi to pomenilo, da bi predolgo odlašali s ponovnim razpisom, ga bodo objavili še pred spremembami, je dejal.

Kot kaže, do imenovanja novega generalnega direktorja ostaja v. d. generalnega direktorja UKC Simon Vrhunec.

Na tokratni razpis se je prijavilo 10 kandidatov, razpisna komisija, ki je pregledovala vloge, pa je na predstavitev svetu zavoda povabila pet kandidatov. Edini, ki je razkril, da se je prijavil na razpis, je sedanji v. d. direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec.

Poleg Vrhunca so se svetu zavoda po neuradnih informacijah predstavili še poslovna direktorica pediatrične klinike UKC Ljubljana Biserka Marolt Meden, gospodarstvenik Matija Vojsk, po poročanju Dela pa še direktorica Zavoda za šport Brežice Simona Zupančič in ustanovitelj podjetja Reit investicije Franc Žmavc.