Revija Reporter
Slovenija

Suša: delovanje elektrarn na Soči je zelo omejeno

STA
1 510

29. jul. 2022 7:47 Osveženo: 7:54 / 29. 7. 2022

Deli na:

Solkan na Soči.

Bobo

Direktor Soških elektrarn Nova Gorica (SENG) Radovan Jereb je ob včerajšnji ustavitvi hidroelektrarne (HE) Solkan povedal, da je letos izjemno sušno leto, posledice suše in nizkega vodostaja pa so občutne na celotnem vodotoku Soče s pritoki. Tudi ostale sistemske elektrarne na reki zato delujejo zelo omejeno, vključno s črpalno HE Avče.

Po okrilje SENG spada tudi 22 malih HE, od tega jih na včerajšnji dan pet zaradi pomanjkanja vode ni delovalo, večina ostalih pa se vklaplja le občasno. Tista v Plavah je denimo v sredo obratovala zgolj tri ure, so pojasnili.

Z dodatnim nižanjem vodostaja se bo dodatno nižala proizvodnja tudi drugih sistemskih elektrarn v verigi. Teh sicer zaradi drugačnega sistema akumulacije vode ni nikoli potrebno povsem izklopiti, paziti morajo le na raven vode v akumulacijskih jezerih, je povedal Jereb.

Trenutne razmere so primerljive z letom 2003, ko so v Soških elektrarnah prav tako sprejeli podobne ukrepe in zaustavili HE Solkan.

Do srede so še lahko zagotavljali njeno delovanje, tako da so koristili normalni dotok Soče, razliko pa zagotavljali s praznjenjem akumulacije v Solkanu. V trenutku, ko se je akumulacija spustila na kritične nivoje, pa so morali HE Solkan zaustaviti in začeti prelivanje vode preko zapornic, je pojasnil Jereb.

Izklop HE Solkan je bil potreben, ker je to zadnja v nizu hidroelektrarn na Soči in zagotavlja tudi izravnavo za zagotavljanje konstantnega in meddržavno dogovorjenega minimalnega pretoka vode preko državne meje. Ta meja je 12,5 kubičnega metra na sekundo. Tudi v tem trenutku je pretok nekaj večji od tega minimalnega, je povedal Jereb.

Letos je bila sicer v šestih mesecih proizvodnja SENG okoli 55 odstotkov letnega plana. V juliju je ta podatek še slabši, torej se na letni ravni še zmanjšuje, je v izjavi še dodal Jereb.

To pomeni manjšo proizvodnjo električne energije, če gledamo državno elektroskrbo in zagotavljanje stabilnosti energetskega sistema, pa bo ta planirani izpad proizvodnje v hidroelektrarnah (podobne razmere so tudi na Savi in Dravi) potrebno v elektrenergetskemu sistemu nadomestiti drugje, bodisi v jedrskih ali termo elektrarnah.