Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Supernova je za 116,6 milijona evrov kupila 10 Mercatorjevih trgovskih centrov v Sloveniji

Deli na:
Supernova je za 116,6 milijona evrov kupila 10 Mercatorjevih trgovskih centrov v Sloveniji

Če bo uresničen projekt gradnje novega logističnega centra, bo na prodaj tudi sedanja poslovna stavba. - Foto: Primož Lavre

Mercator in Supernova sta danes podpisala pogodbo o prodaji 10 trgovskih centrov v Sloveniji. Prodajna pogodba, katere vrednost je 116,6 milijona evrov, predvideva tudi, da bo Mercator dolgoročno najel dele centrov, v katerih izvaja svojo osnovno dejavnost, so danes sporočili iz Mercatorja.

Supernova bo prevzela trgovske centre Ajdovščina, Celje, Jesenice, Koper I, Kranj Primskovo, Kranj Savski otok, Ljubljana Šiška, Postojna, Novo mesto in Slovenj Gradec. S pogodbo si je Mercator zagotovil najemno pogodbo za dobo 15 let z možnostjo podaljšanja najemne pogodbe za nadaljnjih 15 let pod enakimi pogoji.

Kot so navedli, je Mercator v pogajanjih s Supernovo zasledoval cilja višino prodajne cene in višino najemnine. Novi lastnik trgovskih centrov se je s pogodbo tudi zavezal, da bo vlagal v obnovo centrov. Po izvedeni prodaji dela nepremičnin bo Mercator v Sloveniji še vedno 81-odstotni lastnik nepremičnin za izvajanje osnovne dejavnosti, so dodali.

Projekt monetizacije se je začel s prodajo trgovskega centra v Beogradu konec lanskega leta. V začetku letošnjega leta je Mercator razpisal mednarodni natečaj, na katerega je povabil mednarodne investitorje in sklade, katerih osnovna dejavnost je upravljanje z nepremičninami.

V projekt je bilo vključenih 17 centrov v Sloveniji, na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini. Po prodaji centrov v Sloveniji in zaključeni drugi fazi monetizacije bo Mercator nadaljeval s tretjo fazo, ki bo vključevala prodajo centrov v drugih dveh državah.



"Podpisana pogodba je dokaz, da Mercator uspešno nadaljuje projekt monetizacije, ki je namenjen predvsem razdolževanju, in s tem omogoča dolgoročni razvoj skupine. S prodajo 10 centrov v Sloveniji je zaključena druga faza projekta monetizacija, s katerim bo Mercator nadaljeval," so zapisali v družbi.

Kot je ob tem povedal predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić, so z današnjim podpisom pogodbe "postavili dobre temelje tudi za nov investicijski ciklus, predvsem v nov distribucijsko-logistični center v Ljubljani, ki ga Mercator potrebuje zaradi zniževanja stroškov logistike ter za poenostavljanje in hitrejše posodabljanje delovnih procesov".

Lastnik skupine Supernova Frank Albert pa je poudaril, da sporazum temelji na pošteni vrednosti in prispeva k dolgoročnemu sodelovanju. "Dogovor bo zagotovil vodilno mesto na slovenskem trgu tako Supernovi kot Mercatorju, saj Supernova širi svoj portfelj priznanih nakupovalnih središč v slovenskih večjih mestih, medtem ko se Mercator osredotoča na svojo osnovno dejavnost trgovca," je dodal.

Supernovo s sedežem v avstrijskem Gradcu je ustanovil Frank Philip Albert l. 1994, njene izpostave pa so na Dunaju, v Ljubljani, Zagrebu, Bratislavi in Beogradu. Supernova je osredotočena na razvoj nepremičnin in nepremičninskih investicij, vrednost njenega trenutnega portfelja pa presega milijardo evrov.