favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Strokovnjakinja: Janša je oseba, ki je pripravljena vznemiriti domačo in tujo javnost samo zato, ker lahko

Deli na:
Strokovnjakinja: Janša je oseba, ki je pripravljena vznemiriti domačo in tujo javnost samo zato, ker lahko

Kitajski časopis v angleščini Global Times o izjavah Janeza Janše. - Foto: Zajem Zaslona

Profesorica katedre za mednarodne odnose na FDV in članica Centra za mednarodno sodelovanje Ana Bojinović Fenko in nekdanja veleposlanica Marta Kos sta se kritično odzvali na nedavne izjave premierja Janeza Janše glede Tajvana in Kitajske.

Strokovnjakinji sta izjave premierja kritizirali v okviru pogovora za STA o posodobljeni zunanjepolitični strategiji, o kateri bo parlamentarni obor za zunanjo politiko razpravljal prihodnji teden. Kot je opozorila nekdanja veleposlanica v Nemčiji in Švici ter ena od ustanoviteljic združenja Ona ve Marta Kos, strategija ne omenja vprašanja Tajvana.

Pojasnila je, da ima Tajvan predstavništva v 20 članicah EU, a pod imenom Taipei. Le Litva se je odločila uporabiti uradno ime besede Tajvan. Opozorila je tudi, da je Slovenija doslej vendarle zagovarjala politiko eno Kitajske, kar je tudi uradna politika EU. "Tako bi moralo biti tudi v naprej," je poudarila.

Dodala je, da predsednik slovenske vlade sicer ni povedal, kako se bo to predstavništvo imenovalo, ker odprtju urada po modelu drugih članic EU ne bi smeli nasprotovati, je pa bolj problematičen njegov komentar o tem, kako demokratičen je Tajvan in nedemokratična Kitajska oziroma omenjanje slabih izkušenj s Kitajsko v Hongkongu.

Bivša veleposlanica je še izpostavila, da je Kitajska pomembna partnerica EU, a hkrati tudi tekmica. Dejstvo je, da ne spoštuje človekovih pravic, je pa vprašanje, če je to potrebno poudarjati tako javno in na tak način, kot je to storil predsednik slovenske vlade.

Ob tem je Kosova tudi opozorila na slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov za obdobje 2024/25. Volitve o tem bodo že prihodnje leto in Slovenija ima v tekmi z Belorusijo za eno mesto iz vzhodnoevropske regionalne skupine dobre možnosti, a Kitajska je stalna članica VS ZN in ima pravico veta, je še dejala. Predsedniku vlade tudi svetuje strateški razmislek, preden izjavlja take zadeve v zvezi s Kitajsko.



Sedanji predsednik vlade po njenih besedah tudi ravna v nasprotju s ciljem slovenske zunanje politike, ki je krepiti ugled in prepoznavnost Slovenije kot uspešne in prepoznavne članice EU. Slovenija je po besedah Kosove v zadnjem času ravno zaradi predsednika vlade in njegovega načina komuniciranja izgubila "izjemno veliko ugleda". "Traja leta in leta da ga pridobiš v mednarodni politiki, a ga lahko zelo hitro izgubiš," je še opozorila.

Profesorica Bojinović Fenko je ocenila, da gre pri premierjevih izjavah za nestrateško in neprofesionalno obnašanje. Zakaj je do tega prišlo, pa "je potreben drugi tip analize", je dejala.

Dodala je, da je vsaka zunanjepolitična akcija, ki pomeni odmik od načrtovanega strateškega okvirja, v načelu slaba, ker ni konsistentna, in mora biti pretehtana z vrednostnim okvirjem.

Po njenih besedah je očitno, da premierjeve izjave ne izhajajo iz zunanjepolitične strategije, v kateri ni nobene podpore pravici do samoodločbe narodov, kot je to bilo v strategiji leta 1999. Samo odprtje gospodarskega predstavništva pa se ji ne zdi problematično.

Izpostavila je, da so osebne lastnosti in stil vodenja osebe, ki trenutno opravlja funkcijo predsednika slovenske vlade take, da je ta oseba pripravljena vznemiriti domačo in tujo javnost samo zato, ker lahko. Izpostavila je predvsem tvite ob nesojeni zmagi bivšega predsednika Donalda Trumpa ter nespoštljiv odnos do žensk, do novinarskega poklica itd.