državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Strojanovi že v okolici Ambrusa

Deli na:

Del družine Strojan se v torek kljub napovedim ni vrnil na svojo nekdanjo parcelo v Ambrus, kjer naj bi jih del družine že čakal. Elka Strojan je za STA tako pojasnila, da jih je v okolici Ambrusa 23 in čakajo na preostale, ki se bodo iz Roj morda odpravili danes, saj da v torek "niso mogli".

Strojanovi so vrnitev v Ambrus napovedali, saj se ne strinjajo z izklopom elektrike zaradi neporavnanih računov. Strojanovi so ob menjavi parcel leta 2007 z državo sklenili tudi dogovor, da, dokler kot lastniki zemlje v Rojah ne bodo vpisani v zemljiško knjigo in ne bo urejen prenos merilnega mesta za elektriko nanje, strošek električne energije plačuje država, natančneje nekdanje ministrstvo za okolje in prostor.

A na ministrstvu za kmetijstvo in okolje pojasnjujejo, da so odvetniški družbi Čeferin, ki je zastopala družino Strojan v času podpisa menjalne pogodbe, poslali dopis, da morajo solastniki iz družine Strojan, glede na to, da so na podlagi pravnomočnega sklepa o vpisu nepremičnin postali lastniki nepremičnin v Rojah, urediti prenos merilnega mesta za električno energijo in prenos odjemnega mesta za vodo. Kdaj se je to zgodilo, še niso pojasnili, dodali pa so, da je bil za vodo prenos urejen, in jo družina tudi plačuje, za elektriko pa ne.

Strojanovi pojasnjujejo, da položnice za elektriko do njih niso prihajale sproti, temveč so prihajale še na ministrstvo. Položnic pa naj bi se sedaj nabralo za več kot tisoč evrov, česar pa Strojanovi ne bodo zmogli plačati, saj, kot so povedali, živijo od socialne podpore. In če do dogovora ne pride, družina pa bo ostala brez elektrike, se nameravajo Strojanovi, kot so napovedali, vrniti v Ambrus na nezazidljivo parcelo, kjer so včasih živeli v bivališčih, ki jim jih je država, ker so bila zgrajena na črno, porušila.

Ponovitev stare zgodbe?

Usoda romske družine je nacionalna zgodba postala v času Janševe vlade, ko so Strojanovi z menjalno pogodbo zemljišče v Ambrusu zamenjali z zemljiščem v Rojah pri Ljubljani. V času Pahorjeve vlade je zgodba mirovala, takrat je tudi prišlo do vpisa v zemljiško knjigo (avgusta 2011), s čimer bi morala družina sama pričeti plačevati elektriko. Se z vrnitvijo Strojanovih v Ambrus ponavlja zgodba izpred nekaj let in ali upajo Strojanovi znova pritisniti na državo, da reši njihove težave?

Ambruška parcela namreč ni več njihova, temveč je lastnik država, na črno zgrajene hiše, v katerih so nekoč živeli, so porušene in zasedba zemljišča je pravzaprav motenje posesti. A to bo šlo najbolj v nos vaščanom Ambrusa, ki Strojanovih nočejo v svojem kraju. Prav zaradi konflikta z Ambrušani se je z družino Strojan leta 2006 ukvarjal celo državni vrh.