državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stric iz ozadja v zdravstvu: Nikomur nisem dolžan razlagati o izvoru premoženja

Deli na:
Stric iz ozadja v zdravstvu: Nikomur nisem dolžan razlagati o izvoru premoženja

Na nekdanjega ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, ki slovi kot neregistriran lobist v slovenskem zdravstvu, smo naslovili več vprašanj, da bi iz prve roke izvedeli, koliko je resnice glede informacij o njem, ki smo jih dobili iz več virov in so se tudi ujemale.

Objavljamo konverzacijo v celoti.

V enem od intervjujev (v Delu, op. p.) ste izjavili, da vas je davčna uprava kot javnega uslužbenca vzela pod drobnogled in niste imeli nobenih težav.

Zanima me, kdaj vas je DURS obravnaval, kakšne podatke so od vas zahtevali in kakšne so bile njihove ugotovitve?

Kako komentirate navedbe Jožeta Anderliča, da ste mu predlagali, naj plača več deset tisoč evrov, v zameno pa bo organizacija Alpe Adria Green umaknila pritožbo zoper porušitev Kolizeja?

Ali poznate Uroša Smiljića (akterja zadnje korupcijske afere v UKC)? Kako sta se spoznala, ste se z njim družili, v zvezi s čim? Kako pogosto sta se družila? Ste ga vi predstavili Simonu Vrhuncu?

Je Simon Vrhunec res na odprtju vaše nove hiše?

V kakšnih odnosih ste z Janezom Zemljaričem, kako pogosto se slišita in vidita, v zvezi s čim?

Koliko stanovanj imate v lasti vi, vaša žena in vaša hčerka? Jih dajete v najem?

Koliko ste plačali za zadnjo jahto?

Od kod ste financirali nakup zadnje (in prejšnjih) jaht in od kod gradnjo razkošno hiše na Nasperski ulici (v Ljubljani, op. p.)?

V kakšnih odnosih ste z Alešem Jenčičem iz Interexporta. Kako pogosto se vidita, slišita, kdaj ste se nazadnje? Ste res z Jenčičem v Angliji skupaj kupovali vsak svojo jahto?

Odgovor Boruta Miklavčiča

»Razumem vaš interes za berljive, intrigantne zgodbe, polne domnevnih zarotniških, klientelističnih, korupcijskih, političnih in drugih interesnih povezav. A razumite tudi vi mene. Že šest let sem upokojen in ne opravljam nobene javne ali kakšne druge za javnost zanimive dejavnosti, a sem še kar naprej redna tarča pozornosti nekaterih medijev. V času svojega delovno aktivnega življenja sem res opravljal tudi številne funkcije v zasebnem in javnem sektorju. Tako sem bil izpostavljen mnogim pritiskom, namigom in podtikanjem, včasih tudi odkritim lažem. Samo v času, ko sem bil direktor ZZZS, je bilo proti meni vloženih pet anonimnih kazenskih ovadb. Vse, od prve do zadnje, so bile ovržene. Nikoli nisem bil v nobenem kazenskem ali vsaj predkazenskem postopku. Kadar sem bil javni funkcionar, sem vedno redno poročal o svojem premoženju pristojnim organom. Zato menim, da nisem zdaj dolžan nikomur razlagati o velikosti in izvoru mojega osebnega premoženja ali premoženja moje družine, še manj o tem, s kom in zakaj se družim.«

V zvezi z našimi vprašanji moramo pojasniti nekaj stvari. Miklavčič je bil v sedemdesetih letih, ko je komaj ustanovljeni UKC Ljubljana vodil zloglasni Janez Zemljarič (kasneje šef slovenske Udbe), njegov pomočnik. Vse od takrat imata po besedah naših virov hierarhičen odnos, v katerem je Zemljarič šef, Miklavčič pa naj bi izkoriščal njegovo okrilje za lobiranje za razna podjetja, dobavitelje v zdravstvu.

Med temi privilegiranimi dobavitelji je po besedah naših virov tudi firma Interexport s sedežem v Komendi, v lasti Miklavčičevega prijatelja Aleša Jenčiča. Kot pravijo poznavalci, sta šla na primer Miklavčič in Jenčič skupaj v Veliko Britanijo izbirat vsak svojo jahto znamke Princess. Veliko vprašanje je, od kod Miklavčiču denar za luksuzne jahte (zadnja, stara komaj leto, dni je po ocenah strokovnjakov vredna dobrega pol milijona evrov), na obdobju Ljubljane pa si je z ženo omislil luksuzno vilo, poleg katere je zgradil še eno iste kategorije za hčerko. Bil naj bi lastnik več stanovanj (ali njegova žena in hči), slišali smo celo, da jih je sedem.

Ker je vse življenje delal v javnem sektorju in državnih podjetjih, je na mestu zanimanje, od kod ves ta denar. Za Delo je izjavil, da ga je davčna uprava vzela pod drobnogled in ni imel nobenih težav. Močno dvomimo o besedah o nadzoru davčne uprave nad njegovim premoženjem. Glede Uroša Smiljića, razvpitega osrednjega akterja zadnje korupcijske afere v UKC Ljubljana, smo izvedeli, da naj bi ga prav Miklavčič spoznal z nekdanjim generalnim direktorjem UKC Simonom Vrhuncem, s katerim je Smiljić na presenečenje mnogih postal velik prijatelj in zaupnik. Vrhunec je bil po besedah naših virov tudi na slavnostnem odprtju Miklavčičeve nove hiše.