zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stres med praznično mašo izpostavil moralno popolnost kot cilj našega življenja

Deli na:
Stres med praznično mašo izpostavil moralno popolnost kot cilj našega življenja

Foto: Bobo

Namen in cilj našega življenja je naša moralna popolnost, to pa imenujemo svetost, je med praznično sveto mašo v cerkvi Vseh svetih na Žalah poudaril ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres. Po njegovih besedah se človek zaveda, da ni vseeno, kako živi in kako ravna.

Človek se torej zaveda, da ni dovolj, da obstaja in nekaj počne, ampak je nekam namenjen, je dejal Stres, zato se človek po njegovih besedah tudi sprašuje, čemu živi. Krščanska vera pa tukaj daje jasen odgovor na to vprašanje, je dejal Stres, ki je še pred mašo pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo, prav tako na ljubljanskih Žalah, vodil molitev.

Ljudje imamo in razvijamo različne sposobnosti, je menil nadškof, hkrati pa tudi jasno razlikujemo strokovne in moralne kvalitete. Vendar vrhunska poklicna sposobnost in uspešnost ni tisto najvišje in najpomembnejše, je izpostavil ljubljanski nadškof. Tudi veliki zločinci, ljudje, ki so prizadejali svetu in ljudem veliko gorja, so bili namreč zelo sposobni, pogosto celo učeni in vsekakor zelo spretni.

Resnična in najbolj potrebna človeška vrlina ali lastnost torej ni poklicna ali strokovna sposobnost, intelektualna sposobnost ali telesna spretnost in moč, je ugotavljal Stres. Najvišja človeška vrlina in odličnost je namreč njegova moralna odličnost - dobrota, požrtvovalnost, velikodušnost in nesebičnost, predanost in ljubezen. To se imenuje svetost in to se občuduje pri svetnikih, je dodal.

V krščanski veri se nekatere izmed takih izjemnih ljudi razglasi za blažene in svetnike. Toda berilo, ki so ga danes brali ob praznični sveti maši, po Stresovih besedah opozarja, da je takih, ki so dosegli cilj in srečo pri Bogu, veliko, neprimerno več. Torej so med njimi tudi taki, ki niti kristjani niso, je izpostavil Stres. Vendar so iskreno živeli po svoji vesti, trudili so se, da bi delali, kar je dobro in prav, zato so uresničili temeljni namen svojega človeškega življenja, je dejal nadškof.

Ob svetnikih se pa ljudje začenjajo zavedati, da so vsi rojeni za svetost in da je to najpomembnejše v življenju. "Svetniki nam tudi sporočajo, da največja in prava sreča ni tisto, kar ljudje v svoji grešnosti najbolj cenimo in iščemo," je poudaril Stres.

Zato nas po njegovih besedah današnji praznik vabi, da še bolj jasno postavimo moralne vrednote svojega življenja na prvo mesto svojega prizadevanja in skrbi, da bo praznik vseh svetih tudi naš praznik.