stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stranke začenjajo vlaganje kandidatur za evropske volitve

Deli na:
Stranke začenjajo vlaganje kandidatur za evropske volitve

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo 26. maja, stranke začenjajo vlaganje kandidatnih list na Državno volilno komisijo (DVK). Kot prva bo danes to storila SNS, v večini parlamentarnih strank pa so napovedali, da bodo kandidature vložili prihodnji teden, po velikonočnih praznikih.

Rok za vložitev kandidatur na DVK se izteče 26. aprila, ko bo uradno stekla tudi volilna kampanja pred evropskimi volitvami. Doslej ni bila na DVK vložena še nobena kandidatna lista, so pa za danes vložitev napovedali v stranki SNS, ki na evropske volitve odhaja s svojim predsednikom Zmagom Jelinčičem kot nosilcem liste.

V večini drugih parlamentarnih strank so vlaganje kandidatur napovedali po velikonočnih praznikih, največ jih bo to storilo v torek, 23. aprila.


Medtem ko je večina strank že storila vse potrebno, da bodo lahko vložili kandidature, pa v nekaterih še niso povsem pripravljeni na ta korak. V Levici bodo denimo ta teden še zbirali podpise podpore, v DeSUS pa niso še niti potrdili kandidatne liste.

To bodo predvidoma storili v petek na seji sveta stranke. Dotlej v stranki ne razkrivajo celotne liste kandidatov. Znano je le, da bo nosilec liste aktualni evropski poslanec iz vrst Zelenih Igor Šoltes, ki se je nedavno pridružil strank, na listi pa je tudi izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak.

Poleg parlamentarnih nameravajo kandidatne liste vložiti tudi nekatere zunajparlamentarne stranke. Med njimi je SLS, ki bo na volitvah nastopila na skupni listi s SDS. Prav tako so nastop na volitvah napovedali v strankah Piratska stranka Slovenije, Dobra država, Za zdravo družbo, Zeleni Slovenije, Gibanje Zedinjena Slovenija in pred kratkim ustanovljeni Domovinski ligi. Podpise podpore za vložitev kandidature pa zbira tudi samostojni kandidat Ivo Plečko.