profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sto prikritih obiskovalcev Alenke Bratušek

Deli na:
Sto prikritih obiskovalcev Alenke Bratušek

Foto: Bobo

Pri premierki Alenki Bratušek je bilo zgolj v marcu okoli sto oseb, za katere ne smemo izvedeti, kdo so in zakaj so bili tam.

Vse od 13. marca letos smo bili pravno bitko s kabinetom vlade Alenke Bratušek, da bi nam poslali seznam obiskovalcev vlade za dva tedna v marcu. S seznama obiskovalcev bi bil razviden vsaj del tistih stricev in tet iz ozadja, ki vplivajo na vladne odločitve. Razni lobisti, neformalni kadroviki ... Kot eden bolj znanih obiskovalcev Bratuškove je bil aprila zaloten sam nekdanji predsednik Milan Kučan, ki se je nato sprenevedal, da sta s premierko govorila o zvišanju davka na dodano vrednost. Takoj po njegovem obisku je premierka razglasila, da gre na kongres Pozitivne Slovenije, kjer bo kandidirala za predsednico. Nadaljevanje je znano.

Za seznam obiskovalcev smo prosili zgolj za zadnja dva tedna, ker so nas v vladi zavedli, da hranijo v skladu z internimi akti evidenco obiskovalcev le 14 dni, nato pa jo sproti brišejo. Toda celo do takega seznama so nam skušali preprečiti pot na vse načine. Najprej nam v kabinetu pod vodstvom Jerneja Pavliča na prošnjo sploh niso odgovorili, ignorirali so naše klice in elektronska sporočila. Nato so nas po dveh tednih zavrnili, zoper zavrnilno odločbo smo se pritožili na urad informacijske pooblaščenke. Tudi nato so kršili zakon o medijih in zakon o dostopu do informacij javnega značaja.

Konec julija smo prejeli sklep namestnice informacijske pooblaščenke Kristine Kotnik Šumah, ki je delno ugodila naši pritožbi. Tako je zapisala, da so nam v kabinetu dolžni poslati seznam vseh javnih uslužbencev in funkcionarjev, ki so bili marca na obisku pri Bratuškovi, saj njihova imena v tem kontekstu ne sodijo med varovane osebne podatke. Navedena so v zvezi z opravljanjem njihove javne funkcije ali delovnega razmerja javnega uslužbenca. Vseh drugih obiskovalcev pa nam niso dolžni razkriti, saj so ta imena varovani osebni podatki in pomenijo izjemo pri prostem dostopu do informacij javnega značaja.



Kmalu po tej odločbi so nam iz kabineta premierke res poslali seznam obiskovalcev, in to celo za daljše obdobje – od 25. februarja do 31. marca. A kot je razvidno iz priložene kopije prve strani seznama, gre za absurd. Razen dveh imen (poslanca Matjaža Hana in direktorice Dursa Jane Ahčin) je na prvi strani seznama še kakšnih trideset imen, a so vsa prečrtana. Gre za osebe, ki niso funkcionarji ali javni uslužbenci in za katere javnost nima pravice izvedeti, kdo so in zakaj so bili pri Bratuškovi. Na celotnem seznamu je okoli 120 obiskovalcev, od katerih jih le 19 ni prečrtanih.

Tako na primer ni razvidno, kolikokrat je bil na obisku Golobičev človek Bogdan Biščak, za katerega pravijo, da je bil redni gost. Prikritih stricev in tet iz ozadja, ki soustvarjajo slovensko politiko in gospodarstvo, je bilo zgolj v tem obdobju okoli sto. In to je transparentno delovanje vlade!? Poleg tega se je razkrila še ena neresnica kabineta vlade: očitno ne držijo njihove besede, da seznam obiskovalcev hranijo le 14 dni in ga nato sproti brišejo.

Tako je videti seznam, ki smo ga dobili iz kabineta Bratuškove: