nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stelzer testa očetovstva noče opravljati v Sloveniji

Deli na:
Stelzer testa očetovstva noče opravljati v Sloveniji

Foto: Arhiv Reporterja

Domnevni sin kardinala Franca Rodeta Peter Stelzer se ne strinja z Rodetovim predlogom, naj test očetovstva opravita na Inštitutu za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, poroča Delo. Stelzer bo tako po poročanju časnika predlagal, da se test izvede v drugi državi, saj da želi opraviti test "na neodvisnem mestu".

V kateri državi je Stelzer pripravljen opraviti test očetovstva, še ni razkril, saj se mora prej uskladiti s svojimi odvetniki, poroča Delo. Svoj molk potem, ko ga je Rode pozval k opravljanju testa DNK, pa je pojasnil s službeno potjo v Švici, kjer se je mudil konec tedna.

Stelzer Delu ni razkril, kdaj bo njegov odvetnik poslal odgovor Odvetniški pisarni Zidar & Klemenčič, ki zastopa Rodeta. Dejal je, da bo to storil v kratkem. "Pri vsem skupaj me zanima samo eno: na neodvisnem mestu pošteno opraviti test DNK," je Stelzer dejal za Delo.

Delo je sicer danes tudi poročalo, da so jih Stelzerjevi v Nemčiji živeči sorodniki obvestili, da je kardinal Rode našel Tanjo Bredo in vpil nanjo ter ji med drugim zabrusil, da ima slabega sina.

Iz Odvetniške pisarne Zidar & Klemenčič so sicer že v torek v sporočilu za javnost zapisali, da ne drži, da bi kardinal kadarkoli klical Tanjo Bredo Stelzer in da ne drži, da naj bi sorodnikom in domačim grozil s policijo. V odvetniški pisarni so tako prepričani, da gre pri tem za tipičen primer poskusa t. i. "umora osebnosti", ko se s širjenjem lažnivih izjav anonimnih virov, katerih verodostojnosti ni mogoče preizkusiti, skuša sistematično diskreditirati ugled posameznika. Hkrati pričakujejo, da se bodo na takšno novinarsko prakso odzvala tudi društva, ki bdijo nad kvaliteto in etičnostjo novinarskega dela.

Odgovorna urednica Dela Romana Dobnikar Šeruga pa nasprotno pravi, da so zgroženi nad metodami in delovanjem odvetnice Nine Zidar Klemenčič in resno razmišljajo tudi o sprožitvi ustreznih postopkov pri pristojnih institucijah. Zagotavlja, da so do zdaj pravno zelo korektno poročali o tej zadevi. Tudi po besedah Delovega odvetnika Stojana Zdolška so poskusi diskreditacije medijske hiše Delo in novinarja Dejana Karbe pravno nedopustni. Po njegovem mnenju so lahko podlaga za odškodninsko in kazensko odgovornost, so zapisali v Delu.

Iz omenjene odvetniške pisarne so prejšnji teden sicer sporočili, da so v imenu Rodeta Inštitut za sodno medicino zaprosili za izvedbo analize DNK oziroma testa očetovstva. Obenem pa so na Stelzerja naslovili prošnjo, naj nemudoma sporoči, kdaj bo lahko opravil vse potrebne odvzeme za omenjeni test.

To so storili potem, ko je Delo v začetku prejšnjega tedna objavilo, da naj bi imel Rode leta 1969 intimno razmerje s Tanjo Bredo S., ki je leto pozneje v Nemčiji rodila otroka. Peter Stelzer, ki zdaj živi na Bližnjem vzhodu, naj bi letos spomladi v Sloveniji najel odvetnico, s pomočjo katere naj bi skušal od kardinala Rodeta dobiti priznanje o očetovstvu oziroma njegovo privolitev v test DNK.

Tanja Breda je sicer za Delo zanikala, da bi bil Rode oče njenega otroka. Rode je kmalu zatem izjavil, da je pripravljen na test očetovstva, saj "ve, kakšen bo rezultat". Napovedal je tudi, da bo svoje ime branil z vsemi pravnimi sredstvi.

Predstojnik Inštituta za sodno medicino Jože Balažic je nedavno za STA pojasnil, da so zaradi občutljivosti teme pripravljeni analizo opraviti tudi v 24 urah.