nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rode se strinja z opravljanjem testa očetovstva v tujini

Deli na:
Rode se strinja z opravljanjem testa očetovstva v tujini

Foto: Bobo

Kardinal Franc Rode se strinja s predlogom Petra Stelzerja, da se test DNK opravi v tujini. Kot so za STA sporočili iz Odvetniške pisarne Zidar & Klemenčič, ki zastopa Rodeta, je Stelzer predlagal določeno ustanovo v Nemčiji, v odvetniški pisarni pa sedaj čakajo na informacije o terminu odvzema vzorcev.

V Odvetniški pisarni Zidar & Klemenčič so še pojasnili, da so danes prejeli elektronsko sporočilo nemške odvetniške pisarne s pooblastilom Petra Stelzerja. V dopisu so jih obvestili, da se Stelzer strinja z opravljanjem testa očetovstva, a da za to predlaga določeno ustanovo v Nemčiji.

"Odvetniški pisarni smo odgovorili s prošnjo, da nam takoj posredujejo termin, v katerem naj se kardinal Rode zglasi na predlagani ustanovi za odvzem vzorcev. Izrazili smo zahtevo, da se test opravi po protokolu sodnih ugotavljanj očetovstva na tej ustanovi oziroma da sta pri odvzemu vzorcev istočasno navzoča oba subjekta," so zapisali v odvetniški pisarni Zidar & Klemenčič. Dodali so še, da pričakujejo, da jim bodo termin odvzema sporočili nemudoma, "glede na to, da so pristali na vse zahteve iz sporočila odvetnikov Stelzerja".

Delo je danes namreč poročalo, da se Stelzer ne strinja z Rodetovim predlogom, naj test očetovstva opravita na Inštitutu za sodno medicino. Stelzer bo tako po poročanju časnika predlagal, da se test izvede v drugi državi, saj da želi opraviti test "na neodvisnem mestu".Sicer pa kardinal Rode prek odvetniške hiše Zidar&Klemenčič poudarja, da gre v njegovem primeru, tudi glede na poročanje časopisa Delo, za eno najbolj neprimernih novinarskih praks. O tem smo se pogovarjali s predsednikom Združenja novinarjev in publicistov Igorjem Kršinarjem. Prepričan je, da bi moral časopis Delo, ki je novico objavil prvi, stremeti k temu, da se uganko čim prej razreši.

Novinar Kršinar je opozoril, da bi si morali v tej zgodbi vsi želeti, da čim prej pride do razpleta, kar pomeni, da se ugotovi, ali je Peter Stelzer res sin kardinala Franca Rodeta. Dodaja, da je pomembno, da domnevni sin pride v stik z odvetniško hišo Zidar&Klemenčič, ki zastopa kardinala, in da se v kratkem dogovorita, da opravita test očetovstva, na katerega je kardinal že pristal. Kršinarja sicer poročanje Dela ne moti, saj se po njegovem zgodba nekako ujema, vendar se mu zdi problematično nadaljevanje zgodbe. „Menim, da bi moralo Delo zdaj težiti k temu, da se DNK analiza opravi čim prej, da se ta uganka razreši. To, kar oni počnejo zdaj, pa je to, da skušajo zadeve čimbolj zaplesti, v smislu neke latinskoameriške nadaljevanke, da čim pozneje pride do razčiščevanja. Vse, kar zdaj delajo, delajo proti temu, da bi do tega prišlo.“

V nadaljevanju je Kršinar opozoril na vse večjo zmedenost zgodbe, ki jo je začel pisati novinar Dela Dejan Karba. Kot je znano, naj bi se pogovarjal s posamezniki, sorodniki, tudi domnevno materjo, pri tem pa ni jasno, v kakšnih odnosih sta Tanja Breda in Peter S. „Ali res že nekaj let ne govorita? Če govorita, zakaj potem mama zdaj daje takšne izjave. Zakaj v eni izjavi za Delo reče, da gospod Stelzer ni sin gospoda Rodeta, zdaj, v zadnjem, pa smo prebrali, da naj bi to rekla, pa sploh ne vemo, ali se je (novinar) z njo o tem pogovarjal.“

Na vprašanje, kako komentira namige, da test očetovstva na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani ne bi bil opravljen verodostojno zato, ker je njegov predstojnik Jože Balažic nasprotoval družinskemu zakoniku, Kršinar odgovarja, da bi potem lahko problematizirali tudi vse ostale inštitute in predsednike organizacij, ki so stopili na drugo stran. „Recimo, če so njihovi predstojniki podprli družinski zakonik, ali če so njihovi predstojniki podprli kandidaturo Zorana Jankovića ali predsednika Danila Türka, je to prav tako sporno, kot če se je dr. Balažic kot posameznik opredelil proti družinskemu zakoniku. Če bomo zaradi tega problematizirali ta inštitut, potem lahko problematiziramo čisto vsako stvar v Sloveniji in najbolje bo da se kar izselimo iz države.“

Dodaja še, da Peter Stelzer gotovo ne ve, kako se je Balažic opredelil glede družinskega zakonika. „To je verjetno izvedel iz Dela, ker je imel stik z njimi. Občutek imam, da gre tukaj za neke vrste podaljševanje afere z namenom daljšega zanimanja javnosti, da bi ljudje toliko časa, dokler se ta afera ne razreši, bolj kupovali Delo. Drugače si tega ne predstavljam,“ je še povedal Kršinar.

Balažic poudarja, da so dvomi v neodvisnost in zanesljivost testa DNK v Sloveniji odveč

Domnevni sin kardinala Franca Rodeta Peter Stelzer ima osebno pravico, da dvomi v zanesljivost testa DNK v Sloveniji, pravi predstojnik Inštituta za sodno medicino ljubljanske Medicinske fakultete Jože Balažic. Ob tem poudarja, da so dvomi v neodvisnost inštituta in zanesljivost testa očetovstva odveč.

Delo je namreč danes poročalo, da se Stelzer ne strinja z Rodetovim predlogom, naj test očetovstva opravita na Inštitutu za sodno medicino. Stelzer bo tako po poročanju časnika predlagal, da se test izvede v drugi državi, saj da želi opraviti test na neodvisnem mestu.

Balažic je pojasnil, da bo v primeru testa na inštitutu predlagal, da bosta od začetka do konca preiskave prisotna pravna zastopnika obeh strani. Test DNK je po njegovih besedah sicer 99,99-odstotno in več zanesljiv. Da ni dvomov v neodvisnost, pa na inštitutu zagotovijo tudi s tem, da so pri odvzemu vzorcev prisotni vsi udeleženci, ostanke vzorcev pa hranijo še dve leti.