stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Štefanec Pahorju predstavil letno poročilo o delu KPK

Deli na:
Štefanec Pahorju predstavil letno poročilo o delu KPK

Foto: Bobo

Predsednik KPK Boris Štefanec je predsedniku republike Borutu Pahorju predstavil poročilo o delu komisije za preteklo leto.

Pahor in člani senata komisije so soglašali, da je integriteta komisije kot samostojnega in neodvisnega organa odvisna od dela vodstva komisije in skupnih prizadevanj njenih članov, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Štefanec je v predstavitvi med drugim opozoril, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v preteklem letu prejela večje število prijav, kar lahko skupaj z nekaterimi rezultati raziskav po njegovem mnenju ocenimo kot izboljšanje splošnega stanja na tem področju.

Kot poseben uspeh je izpostavil spletno orodje Erar, ki je plod lastnega znanja KPK in javnosti še učinkoviteje in brez motenj v delovanju omogoča spremljanje denarnih tokov subjektov javnega sektorja.

Poročilo sicer izpostavlja glavna področja, na katerih je bila aktivnost komisije v preteklem letu največja, to so sistemsko obravnavanje sumov korupcije, obravnavanje problematike korupcije v zdravstvu, upravljanje z državnim premoženjem, kadrovanje v javnih zavodih in poslovanje v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) ter dodatki in avtorski honorarji.

Štefanec je v pogovoru posebej opozoril na prizadevanja za dejavno sooblikovanje novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, s katero bi morali vzpostaviti pravno podlago za učinkovitejšo obravnavo primerov sumov korupcije, ki ne bi bila ustavno sporna.

Predsednik republike je ponovno poudaril, kako pomembno je uspešno delo komisije za stanje na področju korupcijskih tveganj v Sloveniji in za zaupanje javnosti v njeno delo. Pri tem je posebej izpostavil pomen preventivne dejavnosti komisije ter ob zahvali za dosedanje uspehe na tem področju podprl še ambicioznejše načrte.

Pahor in člani senata KPK so soglašali, da je integriteta komisije kot samostojnega in neodvisnega organa odvisna od dela vodstva komisije in skupnih prizadevanj njenih članov. Ob tem je predsednik republike izrazil upanje, da bodo z uspešnim in skupnim naporom izpolnili visoka pričakovanja javnosti glede preprečevanja korupcije, so še zapisali v uradu predsednika republike.