pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stavka medicinskih sester v UKC Ljubljana

Deli na:
Stavka medicinskih sester v UKC Ljubljana

Kje bodo našli nove medicinske sestre? - Foto: Bobo

Stavka okoli 50 medicinskih sester na enotah intenzivne terapije III UKC Ljubljana poteka zaenkrat brez zapletov in brez pritiskov na zaposlene, pravi vodja stavkovnega odbora Vesna Rugelj. Kako se bo stavka nadaljevala in ali bo prišlo do morebitnih zaostritev, pa bo odvisno od nadaljnjih pogajanj z vodstvom UKC. Prvo bo že danes popoldne.

Stavka srednjih medicinskih sester, ki opravljajo tudi dela diplomiranih sester, se je začela danes in poteka v štirih enotah intenzivne terapije III Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. V dveh enotah so se odločili za zamik stavke, saj so ob pregledu urnikov ugotovili, da bi bilo nemoten potek dela nemogoče zagotoviti, je na današnji novinarski konferenci povedala Rugljeva.

Enoti intenzivne terapije III v kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter v kliničnem oddelku za kardiovaskularno kirurgijo pa se bosta po besedah Rugljeve pridružili ob morebitnem zaostrovanju stavke. Ta bo sledila, če v roku nekaj dni ne bo doseženega napredka v pogajanjih, pravi Rugljeva. Če tudi pridružitev medicinskih sester iz teh dveh enot k stavki ne bi pripeljalo do sporazuma, pa bodo še zaostrovali stavko, pri čemer sestre ne bodo več na deloviščih, pojasnjuje Rugljeva.



Stavka zaenkrat poteka brez pritiskov na zaposlene, v vsaki stavkajoči enoti so namreč stavkovne straže, je še dejala Rugljeva. Srednje medicinske sestre tako opravljajo osnovno nego bolnika, delajo po navodilu diplomiranih sester in ne opravljajo posegov v bolnikovo telo, kar je pristojnost diplomiranih sester. To pomeni, da ne dajejo infuzij, ne dajejo terapije in ne jemljejo krvi.

Sindikalni predstavniki se kmalu na pogajanjih sestanejo z vodstvom UKC. Predsednik sindikata kliničnega centra Matija Cevc je dejal, da bodo sestre končale s stavko, ko bodo izpolnjene njihove stavkovne zahteve oz. ko bo vodstvo začelo spoštovati veljavne pogodbe o zaposlitvi.