Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stanje na otroški srčni kirurgiji pod drobnogledom parlamentarne komisije

Deli na:
Stanje na otroški srčni kirurgiji pod drobnogledom parlamentarne komisije

Jelka Godec - Foto: sta

Poslanci SDS, NSi in SNS zahtevajo odreditev parlamentarne preiskave na področju zdravstva. Med drugim želijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške srčne kirurgije ne deluje varno in kakovostno ter je postal "nacionalna katastrofa". Raziskati želijo tudi po njihovem mnenju neurejeno področje nabav in upravljanja z medicinsko opremo.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila poslanka SDS Jelka Godec, preiskavo zahtevajo z namenom, da bi ugotovili dejansko stanje na področju otroške kardiologije v Sloveniji ter politično odgovornost nosilcev javnih funkcij in nosilcev javnih funkcij v zdravstveni dejavnosti zaradi opustitve dolžnega ravnanja.

Po njenih besedah se neučinkovitost javnega zdravstvenega sistema kaže na različne načine in na različnih področij, od dolgih čakalnih dob do nepravilnosti pri izvajanju nabav. Organiziranje mreže zdravstvenih storitev je eno izmed področij, ki kaže na neučinkovito javno zdravstvo, v preiskavi pa se bodo osredotočili na organizacijo zdravstvene dejavnosti otroške kardiologije.

To je področje, o katerem govorimo že desetletje, je spomnila poslanka ter opozorila, da je danes otroška kirurgija v Sloveniji nacionalni problem oziroma nacionalna katastrofa. Zato želijo s preiskovalno komisijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške srčne kirurgije ne deluje kakovostno in varno.

Drugo področje, ki kaže na neučinkovitost javnega zdravstvenega sistema pa so nepravilnosti pri nabavah in upravljanju z medicinsko opremo. Pri tem se predlagatelji sklicujejo na ugotovitve računskega sodišča, ki govori o nepravilnostih nabav v UKC Ljubljana.



"Vse nečednosti in lumparije v zdravstvu se dogajajo na račun bolnikov," pa je opozorila poslanka NSi Iva Dimic. Otroška srčna kirurgija je po njenih besedah dokaz, da so bili v programu medčloveški odnosi na psu, kar je povzročilo kolaps na tem področju. Ustanavljanje preiskovalne komisije je po njenih besedah na nek način tudi priložnost za ministra za zdravje, da bo lahko pospešil delovanje zdravstvenih zavodov.

V SNS pa želijo, da se "ne le razkrijejo svinjarije v slovenskem zdravstvu, ampak da se jih tudi sankcionira", je dejal predsednik stranke Zmago Jelinčič Plemeniti. Tudi po njegovi oceni mora minister za zdravje preiskovalno komisijo jemati kot pomoč pri svojem delu.

Poslovnik o parlamentarni preiskavi sicer določa, da mora DZ odrediti parlamentarno preiskavo, če to zahteva tretjina poslancev ali državni svet. Potem ko DZ na seji odredi parlamentarno preiskavo, imenuje preiskovalno komisijo, v kateri imajo vse poslanske skupine enako število članov, predsednik komisije pa se izvoli izmed poslancev, ki so vložili zahtevo za uvedbo preiskave.

Godčeva je na vprašanje, kdo bo vodil preiskovalno komisijo, odgovorila, da je to še stvar dogovora. Sama je bila sicer v preteklem mandatu predsednica komisije, ki se je ukvarjala s preiskovanjem prodaje in nakupa žilnih opornic.