vesolje ženska Dobra karma

Opozorilo iz horoskopa za te dni: bodite pozorni ...

4_tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar o pokojni mami

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

borut turk Svet24.si

Šestkrat je zabodel partnerko Romano, krivde za ...

Matej Tonin Necenzurirano

Tonin v opoziciji govoril eno, zdaj kot minister ...

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

Slovenija

Bo Štajerska varda v Dražgošah konkurenca partizanom? Ti niso več edini, ki paradirajo v uniformah in z imitacijami orožja.

Deli na:
Bo Štajerska varda v Dražgošah konkurenca partizanom? Ti niso več edini, ki paradirajo v uniformah in z imitacijami orožja.

Pripadniki Štajerske varde na meji s Hrvaško. - Foto: bobo

Na sobotni proslavi v časti ubitim partizanom Pohorskega bataljona na Osankarici je bila glavna zgodba aretacija Andreja Šiška. Policija je opisala, kako ga je prijela, predsednik države Pahor pa pravi, da na Osankarici ni bil v nevarnosti.

Po naših informacijah je Šiško je na Osankarici uspel priti v območje, ki naj bi bilo zaradi prisotnosti predsednika države posebej varovano. V uradi predsednika republike sicer pravijo, da Pahor na Osankarici ni bil nikoli v nevarnosti, niti se ni tako počutil.

»Njegovi varnostniki so, kot vedno, svoje delo opravili brezhibno. Prav zaradi njihove profesionalnosti aretacija gospoda Šiška ni v ničemer zmotila obveznosti predsednika Pahorja na prireditvi oz prireditve same.«

Policija je pojasnila, da so v soboto opazili več pripadnikov Štajerske varde, ki so bili namenjeni na prireditev na Osankarici. Te so identificirali, da bi ugotovili, ali je morda med njimi tudi Šiško, za katerim je bila zaradi izmikanja zaporu razpisana tiralica. 

Policija sicer pravi, da »trenutno ne razpolaga z informacijami, da bi pripadniki samooklicanih skupin načrtovali udeležbo na spominski slovesnosti v Dražgošah.« Če pa bo prišlo do »kakršnihkoli deviantnih ravnanj«, bodo policisti ustrezno ukrepali, so sporočili s policije.

Šiška so nazadnje odkrili na prireditvenem prostoru, res pa je tudi, da se vodja Štajerske varde ni skrival in je prišel na Osankarico z namenom, da ga aretirajo pred kamerami.

Navkljub informacijam, da naj bi bil Šiško opasan s pištolo, policija pravi, da ni bil oborožen, prav tako se prijetju ni upiral, zato policisti niso zaznali elementov kaznivega dejanja ali prekrška.


To nedeljo bo v Dražgošah prireditev, ki naj bi pritegnila še več ljudi kot proslava na Osankarici. Po Dražgošah vsako leto paradirajo »partizani« v uniformah in z imitacijami orožja – bodo letos dobili konkurenco Štajerske varde, še ene uniformirane vojske z lažnim orožjem?

Policija sicer pravi, da »trenutno ne razpolaga z informacijami, da bi pripadniki samooklicanih skupin načrtovali udeležbo na spominski slovesnosti v Dražgošah.« Če pa bo prišlo do »kakršnihkoli deviantnih ravnanj«, bodo policisti ustrezno ukrepali, so sporočili s policije.

Naš vir, nekdanji vojaški specialec, je ob tem opozoril: "Rad bi vas opomnil, da partizani na prireditvah ne nosijo nikakršnih 'imitacij', kakor to počne “varda”. Orožje partizanov je pravo. Spada v kategorijo 'zbirateljsko orožje', za kar je izdana orožna listina za o kategorijo. Vendar je razlika med 'zbirateljsko' in funkcionalnim orožjem le odstranjena udarna igla, ki se jo da namestiti v treh minutah. Orožarska zakonodaja je na tem področju tako ohlapna, da dovoljuje partizanom in njihovim naslednikom posest pravega orožja.

"Zaskrbljujoče pa je, da s temi nastopi kršijo vrsto zakonov in delajo prekrške, pa niso sankcionirani," pravi naš vir. Pojasnjuje, da pravega orožja ne smeš javno razkazovati in koga s tem vznemirjati. "Orožje se ne sme posojati, razen tistemu, ki ima orožno listino iste kategorije. Ne spomnim pa se, da bi kdajkoli policija ali inšpektorat preverjal orožje in lastništvo. Še manj, da bi komu orožje zasegli. Pa čeprav se ne redko na partizanskih proslavah sliši kakšen 'rafal', kar je avtomatsko orožje, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja."

Si predstavljate, kaj se bi zgodilo, če bi pripadniki MORiSa prišli na slovesnost 17.decembra ob prvem postroju slo vojske z lastnim orožjem, vpraša naš vir. "Govorili bi o državnem udaru, verjetno nas bi vse aretirali…."

Loading...