Revija Reporter
Slovenija

Srhljivi ostanki žrtev komunističnega pokola pri Brežicah: za en avtobus žensk so pripeljali od Hude jame, ki je bila že polna trupel (FOTO)

Reporter, STA 10. sep. 2020 18:44 4 Osveženo: 18:52 / 10. 9. 2020

Deli na:
Srhljivi ostanki žrtev komunističnega pokola pri Brežicah: za en avtobus žensk so pripeljali od Hude jame, ki je bila že polna trupel (FOTO)

Iz protitankovskega jarka pri Brežicah so izkopali posmrtne ostanke pobitih po drugi svetovni vojni. - Foto: Bobo

Vladna komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč je iz nekdanjega protitankovskega jarka pri Mostecu pri Brežicah izkopala posmrtne ostanke ljudi, ki jih je po drugi svetovni vojni brez sojenja pobila tedanja komunistična oblast.

Od 25. avgusta do danes so v nekdanjem protitankovskem jarku odkrili posmrtne ostanke vsaj 139 ljudi. Po strelivu, najdenem v jarku, sklepajo, da so bili ustreljeni ob grobišču in nato zakopani. Morilci so bili predvsem slovenski pripadniki Knoja.

Žrtve so bile ubite in zakopane v treh skupinah. Med njimi so tudi civilisti in celo ženske, po predmetih v grobu pa strokovnjaki sklepajo, da gre za žrtve slovenskega, nemškega in hrvaškega porekla. Ljudi so na pokol vozili s Teharij, vsaj za en avtobus žensk pa so pripeljali od že polne Hude jame.

Velik del žrtev v prvih dveh skupinah je bil obut, vsi v tretji pa so bili skoraj brez izjem bosi. Del žrtev je bil zagotovo tudi slečen vsaj do spodnjega perila. Večina skeletov ima opazne, z žico na hrbtni strani zvezane roke.