Revija Reporter
Slovenija

Sramota: na sto metrih zasavske ceste polna vreča odpadkov (FOTO)

Igor Gošte
9 908

31. jan. 2022 9:36 Osveženo: 9:38 / 31. 1. 2022

Deli na:

Polna usta so nas, kako je Slovenija lepa, kako živimo na čudovitem delčku sveta, kako lepo imamo ohranjeno naravo. Marsikaj od tega drži, drži pa tudi, kar se ponavljam iz leta v leto, da smo tudi veliki packi.

Sam imam ta privilegij, da naravo ne opazujem le prek pametnih naprav, niti ne vedno skozi šipe avtomobila, ko gre vse mimo zelo hitro, ampak se v naravo pogosto odpravim obut v tekaške copate ali »gojzarce«, ko je sneg ali se podam v hribe.

Verjamem, da se iz avtomobilov, ko se vozite ali vozimo po naših cestah ne vidi vse tisto, kar niti najmanj ekološko ozaveščeni prebivalci Slovenije zmečejo skozi okna. Vendar, ko se ob robu cest sprehajaš ali tečeš, vso to odvrženo nesnago še kako opaziš in se ob tem vprašaš, le kako se je lahko zgodilo, da smo postali taki ekološki packi.

Tudi sebični, kajti kaj si drugega misliti o vseh tistih, ki plastenko ali pločevinko, potem ko jo spraznijo, odvržejo skozi okno avtomobila na travnike, pač kjerkoli že pristane. Mar bi jo pustili v avtu in jo potem doma odvrgli v smetnjak.

Na relaciji le slabih sto metrov ob regionalni cesti Kisovec- Trojane sem v le par minutah dodobra napolnil 50 litrsko vrečo. Ne prvikrat. Glede na to, da so letos trojne volitve, bi pričakoval več pobiralcev. Recimo vsaj tistih predstavnikov političnih strank in gibanj, ki imajo v svojih programih zapisano zavezanost ekologiji. Pa jih ni opaziti.

Mene bi bilo na primer zelo sram, če bi bil župan, pa ne le zagorske občine, kjer živim in od koder posnetki, če vsega tega, kar odvržejo naši packi ne bi opazil in posledično ne bi organiziral čistilnih akcij. Ampak iz avta, kot sem dejal, se marsikaj ne vidi, kaj ne župani?

Župani, pa predstavniki političnih strank, ki se tako zavzemate (bolj kot ne, le na papirju) za ekologijo, za zeleno Slovenije, zakaj ne ukrepate? Župani imajo nenazadnje pod svojo »komando« celo javna komunalna podjetja, nenazadnje bi bili lahko tudi sami zgled in se kdaj z vrečko podali na sprehod in pobirali odvržene odpadke.

Prav nič ne bi bilo narobe, če bi kakšen evro, namesto za drago in ekološko nesprejemljivo novoletno okraševanje mest rajši namenili za ozaveščanje, tudi za kakšno obcestno tablo z napisom, da se tu odpadki ne odlagajo ali mečejo.

Morebiti bi pomagalo, če bi kakšne stranke, ki prisegajo na zeleno, tudi nove, kot je Vesna, Čuševi Zeleni ali Golobova (ki je prevzel eno od zelenih strank), organizirale mesečno čiščenje odpadkov. Morebiti bi s svojim zgledom koga vzpodbudili, da bi dobro pomislil, preden bi plastenko ali kaj drugega odvrgel skozi okno.

Lani so na tej relaciji, od koder so fotografije, čistilno akcijo organizirali v podjetju Skitti. Mogoče jo bodo pred volitvami naše politične stranke, morebiti županski kandidati in liste, ki jim ni mar za okolje, morebiti pa se bo oktobra na poslovilno pot po Sloveniji z vrečkami za odpadke odpravil odhajajoči predsednik Borut Pahor. Da njegova hoja tokrat ne bo brez haska.