Revija Reporter
Slovenija

Sramota: Janševa televizija nekaznovano hujskala k uporu

Igor Kršinar
66 14.053

3. mar. 2023 6:00

Deli na:

Boris Tomašič v Kdo vam laže

YouTube

Državno tožilstvo še vedno ni odločilo o kazenski ovadbi zoper televizijo Nova24TV zaradi spodbujanja k nestrpnosti oziroma pozivanja k uporu proti vladi. »Zadeva, o kateri poizvedujete, je v delu in bo državnotožilska odločitev sprejeta v kratkem,« nam je odgovorila višja državna tožilka dr. Katarina Bergant, vodja okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani.

Toda medtem so s policije enemu od prijaviteljev kaznivega dejanja sporočili, da je »na osnovi strokovnega mnenja ODT Ljubljana, da kljub prepoznanim nekaterim zakonskim znakom sporne izjave/ravnanja še vedno ne izpolnjujejo vseh potrebnih elementov, da bi bila takšna ravnanja/izjave kazniva, skladno z določbami X. odstavka 148. člena ZKP, bo policija na okrožno državo tožilstvo posredovala poročilo.« Kadar policija napiše poročilo, to pomeni, da ni napisala kazenske ovadbe.

Kot je znano, je 28.  junija lani v studio televizije Nova24TV med oddajo Kdo vam laže? klical gledalec in izjavil: »Borba za Slovenijo se bo sedaj ponovila /.../ Tisti, ki imate orožje doma, ga ne predajte policiji. Tisti, ki ga nimamo, si ga bomo nabavili, da se obračunamo. /…/ Ker sila zahteva silo.« Voditelj oddaje Boris Tomašič pa ga ni ustavil, ampak je še sam klic pospremil s komentarjem: »Prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli.« Oddajo s sporno vsebino so večkrat ponavljali tudi med poletnimi počitnicami, prav tako tudi oddaje, v katerih se je Tomašič sprenevedal, da niso pozivali k oboroženemu nasilju, ob tem pa vnovič prikazoval sporni posnetek.

Seveda tovrstnih pozivov na strankarski televiziji SDS ne bi smeli podcenjevati. Spomnimo se, da je norveški skrajni desničarski terorist Breivik leta 2011 v nekaj urah postrelil 69 ljudi, pred tem pa jih z bombnim napadom umoril še osem. Oktobra lani je bila sredi Ljubljane napadena direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, ki je za to dejanje okrivila tudi sovražni govor televizije Nova24TV.

Zoper televizijo pa je ukrepala Agencija za komunikacijska omrežje in storitve (AKOS), ki je prepoznala spodbujanje nasilja in sovraštva v oddaji Kdo vam laže? in ji novembra lani odredila umik oddaje v delu, ki pomeni ugotovljeno kršitev, prav tako tega dela oddaje ne sme ponavljati na svojem programu.