nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sporazum podpisan, policijska stavka končana

Deli na:
Sporazum podpisan, policijska stavka končana

Foto: Bobo

Vlada in oba policijska sindikata sta podpisala sporazum, po podpisu katerega so tudi prekinjene vse stavkovne aktivnosti v policiji. Sporazum je v imenu vlade podpisala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki je ob tem dejala, da s tem poravnavajo dolgove iz sporazumov, ki so jih s policisti sklenile prejšnje vlade.

Sporazum po besedah ministrice na letni ravni za proračun prinaša dodatnih 10,3 milijona evrov obremenitev za proračun iz naslova plač.

Vladni pogajalski skupini po oceni ministrice v 15 krogih pogajanj ni bilo dano izvesti celovite prenove plačnega in kariernega sistema v policiji, so pa odpravili ključne anomalije, ki so lastne zgolj policistom, in izboljšali položaj večine zaposlenih v policiji. Anomalije, ki jih še niso odpravili, pa nameravajo odpraviti z preureditvijo kariernega sistema v policiji, ki se je nameravajo lotiti.

Sporazum po njenih besedah pomeni, da se bodo plače policistom v povprečju povišale za 100 evrov bruto oziroma 66 evrov neto mesečno. Pri tem po njenih besedah niso mogli pristati na linearno povečanje plač vsem, saj enotni plačni sistem v javnem sektorju še velja, policija pa je še vedno njegov del.

Sporazum po besedah ministrice povišuje plače v vseh tarifnih skupinah. Z njim za dva plačna razreda povišujejo plače policistom v petem tarifnem razredu, razen tistim, ki ne opravljajo neposrednega operativnega dela, in tistim, katerih plače so višje po posebnih aktih. Za dva plačna razreda sporazum povišuje plače tudi v šestem tarifnem razredu. Povišuje tudi plače v 7/1 tarifnem razredu, razen posameznim policistom službe generalnega direktorja policije.

Dodatno sporazum povišuje plače na delovnih mestih višji kriminalistični inšpektor specialist (za en plačni razred), pomočnik komandirja (za en plačni razred) in policist v sektorju kriminalistične policije (za en plačni razred).

Vlada je po besedah ministrice sprejela še dodatne zaveze, ki nimajo neposrednih finančnih učinkov, kot so, da bo nadaljevala obravnavo zakona o organiziranosti in delu v policiji, da bo skupaj s policisti definirala določbe kolektivne pogodbe, za katere menijo, da jih je treba spremeniti, urediti pa namerava tudi nezgodno zavarovanje policistov, če opravljajo operativno ali drugo nevarno delo.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je povedal, da s podpisom sporazuma prenehajo s stavkovnimi aktivnosti, ne pa tudi s stavko. To bodo zaključili, ko se bodo prepričali, da so podpisane zaveze uresničene.

Z izpolnitvijo sporazuma bodo po njegovem prepričanju poklic policista uvrstili tja, kjer mu je mesto, in ga odlepili od socialnega dna.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič pa je dejal, da s sporazumom nihče ne izgublja, pač pa so pridobili vsi. Sporazum se mu glede na prejšnje sporazume zdi precej natančen, tako vsebinsko kot rokovno, "pri čemer ne dopušča nobenih drugačnih interpretacij". Seveda pa bo ta sporazum tako dober, kot se bo uresničeval v praksi, je dodal.