Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Spet manevrska vojna Jerneja Pikala na RTV!

Deli na:

Predsednik programskega sveta RTV SLO dr. Jernej Pikalo se je očitno odločil ravnati po načelu: kar ne uspe na seji, lahko reši dopisna seja programskega sveta! Pikalo je namreč včeraj sklical dopisno sejo tega organa.  

Predsednik programskega sveta RTV SLO dr. Jernej Pikalo se je očitno odločil ravnati po načelu: kar ne uspe na seji, lahko reši dopisna seja programskega sveta! Pikalo je namreč včeraj sklical dopisno sejo tega organa.

 

Pikalo predlaga naslednji sklep:

»Programski svet RTVS pooblašča predsednika Programskega sveta, da uredi vse potrebno za uveljavitev začasne odredbe Delovnega in socialnega sodišča v zadevi I Pd781/2010 in uporabo pravnih sredstev zoper to začasno odredbo in tožbo g. Antona Guzeja zoper RTVS.«

Na ta sklic je reagiralo 12 članov programskega sveta, ki so Pikalo poslali naslednje pismo:

 

Spoštovani predsednik programskega sveta RTV Slovenija Jernej Pikalo,

 

Odločanje na dopisni seji o pooblastilu predsedniku za zastopanje programskega sveta v sporu o imenovanju generalnega direktorja RTV je absolutno neprimerno. Poslovnik jasno določa, da na korespondenčnih sejah ni mogoče odločati o kadrovskih in vsebinskih vprašanjih. Odločitev, da bo predsednik programskega sveta v sodnem postopku branil pravilnost razglasitve rezultata, da je kandidat, ki je prejel 14 glasov, izvoljen, ki bi jo korespondenčno sprejel programski svet, je dejansko kadrovska odločitev. Vsebinsko je predmet sodne presoje najpomembnejša kadrovska odločitev v javnem zavodu.

Korespondenčno odločanje je še posebej neprimerno, ker so mnenja v programskem svetu različna, manjšina svetnikov ocenjuje, da za izvolitev generalnega direktorja veljajo določbe statuta zavoda in poslovnika programskega sveta, ki zahtevajo drugačno večino.Zato imajo pravico svoje pomisleke, tudi če bo njihovo mnenje preglasovano, izraziti v javni razpravi.


Poleg tega je sklep, ki ste ga predlagali v potrditev, izrazito dualen in združuje dve popolnoma ločljivi materiji. Začasno odredbo sodišča moramo seveda spoštovati in zaradi tega seveda ni dvoma, da bi ta del sklepa svetniki potrdili. Medtem pa je drugi del tega sklepa sporen in je zato pravično, da se o njem glasuje posebej. Zato Vam svetujemo, da sklep razdružite na dva ločena sklepa, ki nam jih ponudite na glasovanju na izredni seji.

Za legitimno odločanje o sklepu, ki nam ga dajete v odločanje, bi potrebovali tudi primerno gradivo. Najmanj, kar bi morali prejeti, je besedilo začasne odredbe (anonimizirano). Seveda ne odrekamo legitimne pravice predsedniku programskega sveta, da v svojem imenu odgovori na začasno odredbo sodišča.

Zato vas pozivamo, da v izogib novim nepravilnostim prekličete korespondenčno odločanje, ki že poteka. Če je odločanje o temu sklepu nujno, skličite nemudoma izredno sejo Programskega sveta in prepričani smo, da nihče ne bo problematiziral zaradi kršenja rokov za vabila na sejo.


S spoštovanjem,

Skupina članov PS RTV

Matevž Caserman, mag. Stanko Okoliš, dr. Peter Pavel Klasinc, Peter Jančič, dr. Matevž Tomšič, dr. Hubert Požarnik, Bine Matoh, mag. Anton Šepetavec, akad. Janko Kos, Boris Grabrijan, dr. Leon Oblak, dr. Janez Gril.

Dvoje je očitno: dr. Pikalo ima (zopet!) slabe pravne svetovalce, poleg tega pa je smešno vsaj to, da naj bi programski svet sklepal o tem, da bo uresničeval začasno odredbo sodišča! Če je namreč to možno, potem bi lahko programski svet sprejel tudi sklep, da začasne odredbe ne bo spoštoval. (Ne)pravne telovadbe se tako nadaljujejo, pa tudi različne oblike »prijateljskih« nasvetov v.d. generalnemu direktorju, kako naj bi ta hud zaplet razrešili. Jernej Pikalo in Lenart Šetinc imata še veliko idej, kar po svoje spominja na Edvarda Kardelja, ki je imel veliko idej, kako naj kmet reši svojo lačno kravo – samo to, da ji je treba dati seno, ni vedel…