pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Španske banke junija z rekordnimi 176 milijardami evrov slabih posojil

Deli na:
Španske banke junija z rekordnimi 176 milijardami evrov slabih posojil

Foto: Reuters

Španske banke so junija zabeležile nov rekord slabih posojil - njihova vrednost je dosegla 176,42 milijarde evrov, kar je 11,61 odstotka vseh posojil oz. približno šest milijard evrov več kot maja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes objavila španska centralna banka.

Junijska številka je presegla rekord iz novembra lani, ko je delež slabih posojil znašal 11,37 odstotka. Podatki tako kažejo, da ima bančni sektor v Španiji, zaradi katerega je moral Madrid partnerice v območju evra lani zaprositi za finančno pomoč, še vedno težave.

Španske oblasti so iz evrskega reševalnega paketa za banke, ki so se v velikih težavah znašle zaradi poka nepremičninskega balona leta 2008, doslej počrpale 41,3 milijarde evrov.

Španija, četrto največje gospodarstvo v območju evra, je morala v zameno za pomoč ustanoviti t. i. slabo banko oz. družbo Sareb. Delež slabih posojil je zaradi začetka prenosa slabih terjatev na Sareb decembra lani upadel prvič v 17 mesecih, a se je nato znova povečal.

Zaskrbljenost glede Španije se je na mednarodnih finančnih trgih od sredine lanskega leta nekoliko umirila. Mednarodni denarni sklad je prejšnji mesec sicer opozoril, da se finančni sektor v Španiji še vedno sooča z velikimi tveganji. Španija je v recesiji od sredine leta 2011, stopnja brezposelnosti v državi pa je več kot 26-odstotna.