Revija Reporter
Slovenija

Šopirjenje predsedniških partnerjev: »ljubiteljski poznavalec zgodovine« Aleš Musar bi odločal, katere umetnine bodo v predsedniški palači

M. M.
6 2.844

4. apr. 2023 6:00 Osveženo: 11:04 / 04. 4. 2023

Deli na:

Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar in soprog Aleš Musar se v predsedniški palači zelo udobno počutita, a rada bi se še bolj.

Primož Lavre

Tina Gaber, partnerka premierja Roberta Goloba, ni edina, ki jo je prevzela bližina moči. Aleš Musar, soprog predsednice države Nataše Pirc Musar, je odločen igrati aktivno vlogo v predsednikovanju soproge. Za začetek bi rad odločil, katere umetnine naj visijo v predsedniški palači.

V intervjuju za Nedeljske novice je Musar med drugim dejal, da je »kot ljubiteljski poznavalec zgodovine in starin« predlagal, da bi v predsedniški palači prenovili fond umetniških slik in pohištva. Njegova beseda je baje zalegla in prenova se je že začela, v predsedniški pisarni po novem stoji miza Žige Zoisa, a tu še ni konec Musarjevih ambicij.

Iz Narodne galerije, Narodnega muzeja in Tehniškega muzeja bi rad v predsedniško palačo privlekel »eminentnejše primerke naše kulturne dediščine«, je razlagal v intervjuju. Umetnine iz muzejev bi rad na ta način razkazoval tujim diplomatom in obiskovalcem palače, pravi Musar.

Obiskovalci bi jih sicer že zdaj lahko videli v muzejih, a zakaj bi jih mučili z obiski drugih lokacij, če pa bi lahko vso to kulturno dediščino Slovenije občudovali na enem kraju – četudi neprimernem kot razstavni prostor. Za povrh bi bile umetnine bi bile v predsedniški palači realno dosegljive veliko manjšemu številu obiskovalcev kot v muzeju, a »ljubiteljski poznavalec zgodovine« se s tem ne ukvarja, pomembno mu je, da bi se z razstavljenimi starinami lahko postavljala predsednica.