Revija Reporter
Slovenija

Zahteva za objavo popravka in prikaza drugih oz. naspotnih dejstev

Reporter
8 2.355

9. jul. 2024 15:58 Osveženo: 16:03 / 09. 7. 2024

Deli na:

Predsednici države Nataši Pirc Musar ni uspelo podpisati sporazuma z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Facebook/Nataša Pirc Musar

Popravek in prikaz drugih oz. nasprotnih dejstev na prispevek z naslovom Mini udar Nataše Pirc Musar in ukrajinski posli: kaj je prvi soprog Aleš Musar nameraval početi v Ukrajini?, objavljen 6. 7. 2024 v tedniku Reporter...

... in na spletni povezavi.

Ne drži, da je predsednica Republike Slovenije poskušala doseči, da bi med nedavnim obiskom Ukrajine z gostiteljem, predsednikom Zelenskim, podpisala bilateralni varnostni sporazum. Predlog za podpis t. i. varnostnega sporazuma z Ukrajino smo v Urad predsednice Republike Slovenije (UPRS) prejeli iz Ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) v postopku priprav na obisk predsednice v Ukrajini, ki so trajale več mesecev.

V procesu priprav na obisk Ukrajine smo torej sprejeli pobudo MZEZ, da omenjeni sporazum, ki naj bi ga sklenili Slovenija in Ukrajina, podpiše predsednica države, zato nikakor ne držijo vaše navedbe o nepričakovaní vztrajnosti, s katero naj bi predsednica poskušala doseči, da bi podpisala omenjeni sporazum. S stališča predsednice republike ni pomembno, kdo bo podpisnik omenjenega sporazuma.

Na MZEZ so nam v času priprav na obisk zagotovili, da bo sporazum pravočasno usklajen in pripravljen, zagotovili pa so tudi, da ima predsednica za podpis takega sporazuma vsa pooblastila. Med drugim je ta sporazum prestal tudi medresorsko usklajevanje. Ob tem dodajamo, da so vsebino sporazuma pripravljali na MZEZ in MORS, vanjo v UPRS nikoli nismo posegali, saj to ni del pristojnosti urada ali predsednice republike. V času, ko je bilo predvideno, da bo predsednica republike podpisnica sporazuma, slednji ni vseboval nikakršnih finančnih zagotovil, zato ne držijo vaše navedbe o »monetizaciji« svojega položaja in nameri po sklepanju dobičkonosnih poslov v Ukrajini.

Pojasnjujemo tudi, da soprog Aleš Musar s predsednico republike ni potoval v Ukrajino - njegova udeležba na konkretni službeni poti predsednice republike ni bila nikoli predvidena, zato so vsi zapisi v tem komentarju v povezavi z njim neresnični.

Jan Kovačič, generalni sekretar, Urad predsednice republike Slovenije