Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šoltes bo vendarle kandidiral za poslanca

Deli na:
Šoltes bo vendarle kandidiral za poslanca

Foto: Bobo

Predvolilna oddaja Tarča je soočila mnenja nekaterih predsednikov strank, ki stopajo v volilni boj za poslanske mandate. Med nujnimi ukrepi, ki se jih bodo lotili, so večinoma izpostavljali sprostitev bančnega krča in sanacijo zdravstvenega sistema. Predsednik stranke Verjamem Igor Šoltes pa je presenetil z napovedjo, da bo kandidiral za poslanca.

Mnenja so tokrat soočili Alenka Bratušek (ZaAB), Zoran Janković (PS), Dejan Židan (SD), Karl Erjavec (DeSUS), Franc Bogovič (SLS), Bojan Starman (DL), Ljudmila Novak (NSi), Miro Cerar (SMC), Igor Šoltes (Verjamem).

Med drugim so odgovarjali tudi na vprašanje, katera bi bila prva dva ukrepa, ki bi ju sprejeli, če pridejo v vlado. Novakova bi se osredotočila na zmanjšanje administrativnih ovir, hkrati pa bi spodbudila državljane, naj uresničijo svoje dobre ideje. Cerar bi začel z ukrepi za pravno državo. "Treba je zmanjšati stopnjo koruptivnosti in uvesti pravičen red v državi," je dejal. Kot drugo pa navedel podporo mladim in ostalim, ki so lahko inovativni.

Bratuškova je kot nujno izpostavila modernizacijo zdravstva, za katero ji je v zdajšnji vladi zmanjkalo časa, ter nadaljevanje ukrepov na področju zagona gospodarstva - razdolževanja podjetij in odprave administrativnih ovir.

Janković v letu 2015 napoveduje začetek gradnje treh velikih projektov: drugega tira železnice, tretje razvojne osi in tretje A razvojne osi. Prav tako napoveduje ustanovitev lesno-predelovalnega obrata na Kočevskem, oživitev Primorja, Mure in Cimosa.

Erjavec obljublja regres za vse upokojence in takojšnjo ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja, kar bi preusmerili v zdravstveno blagajno. Podobno Židan napoveduje združitev zdravstvenih zavarovanj v eno skupno, nujna pa je zanj še garancijska shema v vrednosti pol milijarde evrov za sprostitev bančnega krča.

Bogovič bi za konkurenčnejše gospodarstvo skozi spremembo dohodninske lestvice nekoliko razbremenil plače visokih prispevkov, zavzema pa se tudi za boljšo samooskrbo s hrano ter vzpostavitev lesnih centrov.

Šoltes meni, da je treba ciljno usmeriti delovanje bank za sprostitev bančnega krča, spodbujati start-up podjetja tudi skozi stimulativne davke, tudi on pa napoveduje sanacijo zdravstvenega sistema.

Starman pa meni, da če bomo skozi javnost podatkov preprečili kraje v bankah, bo narejenega polovica, če bomo spodbudili gospodarstvo in zagotovili nova delovna mesta, pa še druga polovica ključnih ukrepov.



Na vprašanje, ali so za uvedbo socialne kapice, so bili večinoma zadržani. Proti sta se izrekla Židan in Erjavec, Novakova je bila za, ostali pa bi načeloma ukrep podprli, a šele, ko bodo za to izpolnjeni pogoji, med temi pa so navajali boljše javnofinančno stanje oziroma iskanje drugih proračunskih virov.

Podobno je bilo pri vprašanju o fleksibilnejšem trgu dela. Nasprotujeta mu SD in DeSUS, ostali pa ga podpirajo, a so večinoma tudi tu poudarjali, da so za, če se hkrati delavce tudi zaščiti in prepreči zlorabe sistema; Janković bi se za tak ukrep zavzel čez štiri leta, do takrat pa je treba zagotoviti nova delovna mesta.

Predsedniki strank so spregovorili tudi o povezovanju med strankami in pričakovanjih na volitvah.

Šoltes je tako napovedal, da si je premislil in da bo tudi sam kandidiral za poslanca. Pojasnil je, da je njegova predhodna odločitev, da ne bo kandidiral, povzročila reakcijo na terenu in tudi slabši rezultat stranke Verjamem v zadnjih javnomnenjskih raziskavah. "Mislim, da je prav, da tudi sam sodelujem," je dejal.

Medtem pa Janković pravi, da delo v državnem zboru ni zanj. V sredo je sicer na svoji novinarski konferenci dejal, da se lahko zgodi, da bo kandidiral v Ribnici ali Bovcu, ker nekateri mediji na predvolilna soočenja vabijo le kandidate. Pri tem je povedal, da je to bolj za zabavo medijem.

Slabe rezultate javnomnenjske ankete napovedujejo tudi stranki DL. Novi predsednik DL Bojan Starman pa poudarja, da se ti v zadnjih dneh že izboljšujejo.

Mediana je za Tarčo včeraj naredila tudi anketo, ki je pokazala, da 30 odstotkov vprašanih meni, da bi bil Cerar najboljši mandatar, 15 odstotkov se jih ne bi odločilo za nikogar od navedenih, 13 odstotkov se jih ne zna odločiti, slaba desetina bi na tem mestu rada videla prvaka SDS Janeza Janšo, skoraj devet odstotkov Židana, šest odstotkov Bratuškovo, sledila sta Novakova in Erjavec.

Na soočenje je Televizija Slovenija povabila tudi SDS, ki pa se pogovora ni udeležila. Iz stranke so sporočili, da po njihovem mnenju tako zastavljena oddaja ne ustreza poklicnim merilom in načelom novinarske etike RTVS. "Prepričani smo, da pomeni predvsem nekorekten odnos do volivcev, saj se dogaja le dan pred uradnim začetkom volilne kampanje, očitno s ciljem promocije nekaterih t. i. 'novih obrazov'," so zapisali.