Revija Reporter
Slovenija

Sram jih naj bo! Zavrnili poimenovanje ulice po padlem teritorialcu v vojni za samostojno Slovenijo

Igor Kršinar

30. sep. 2017 8:10 Osveženo: 9:34 / 30. 9. 2017

Deli na:

Mestni svetniki v Slovenj Gradcu so zavrnili poimenovanje ulice po meščanu Vincencu Repniku, ki je padel v vojni za samostojno Slovenijo.

Slovenj Gradec ima veliko ulic, poimenovanih po partizanih, med njimi so tudi takšni s krvavimi rokami, nobene ulice pa niso posvetili svojemu meščanu Vincencu Repniku, ki je 28. julija 1991 pri Dravogradu padel v vojni za samostojno Slovenijo.

Repnik je posmrtno prejel častni znak svobode Republike Slovenije, po njem se tudi imenuje vojašnica v Slovenski Bistrici. V domačem Slovenj Gradcu pa so mestni svetniki zavrnili pobudo, da se po njem poimenuje ulica na območju Ozar.

Pobudo za poimenovanje ulice je dal svetnik SDS Bojan Navodnik, ob tem je pridobil soglasje Repnikovih svojcev, podprla naj bi ga tudi sekretarka za urejanje prostora na občini Rozalija Lužnik. »To poimenovanje sem predlagal že pred enim letom, ker se mi je zdelo, da je skrajni čas, da se v naši občini poklonimo žrtvam vojne za Slovenijo, kajti naša občina je imela največje izgube,« pravi Navodnik.

Slovenj Gradec ima veliko ulic, poimenovanih po partizanih, med njimi so tudi takšni s krvavimi rokami

Bobo

Večina mestnih svetnikov pa je upoštevala mnenje predsednika komisije za poimenovanje ulic Staneta Berzelaka, ravnatelja gimnazije in zgodovinarja, da ni smiselno vnaprej določati novih imen za ulice v naselju, ki še ni zgrajeno. Tako je župan Andrej Čas dal na glasovanje predlog, da se pobuda o poimenovanju ulice po Vincencu Repniku zavrne.

Poimenovanje ulice so zavrnili naslednji svetniki: Aleksander Hudej, Zdravko Krajnc, Franc Pečovnik, Peter Slemenik, Martina Šisernik (vsi SD), Nikolaj Kolar, Peter Pungartnik, Danica Repas, Bernard Rutnik (vsi Desus), Zala Kutin, Simona Zorman (obe SMC), Janez Potočnik, Boštjan Rigelnik (oba Lista Andreja Časa), Branko Smrtnik, Vinko Vrčkovnik (oba Lista za mesto in podeželje), Boris Raj (Lista Borisa Raja) in Zvonka Marhat (NSI).