GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sojenje preklicano: se bo Walter Wolf sploh še kdaj prikazal pred slovenskim sodiščem?

Deli na:
Sojenje preklicano: se bo Walter Wolf sploh še kdaj prikazal pred slovenskim sodiščem?

Foto: Bobo

Na mariborskem sodišču bi se skoraj leto dni po opravljenem predobravnavnem naroku danes moralo začeti sojenje kanadskemu poslovnežu slovenskih korenin Walterju Wolfu zaradi obtožb o pranju denarja, a je bil narok, tako kot konec avgusta, znova preklican. Kot so za STA pojasnili na sodišču, je do tega prišlo na predlog obrambe.

Podpredsednik Okrožnega sodišča v Mariboru Slavko Gazvoda je ob tem tudi potrdil, da je obramba uspela s predlogom za izločitev predsednice senata Tanje Rot, tako da bo postopek poslej potekal pod vodstvom sodnice Danile Dobčnik Šošterič. Naslednji narok je razpisan za 6. november, je še dodal.

Na specializiranem državnem tožilstvu Wolfu očitajo oškodovanje v višini nekaj več kot treh milijonov evrov, zadeva pa se navezuje na denar, ki naj bi bil pridobljen v okviru poslov s Patrio.

Obramba že vse od predlanske vložitve obtožnice trdi, da slovensko sodišče ne more biti pristojno za sojenje, saj Wolf ni slovenski državljan, pa tudi očitano kaznivo dejanje naj ne bi bilo storjeno v Sloveniji.

Wolf se je oktobra lani na predobravnavnem naroku izrekel za nedolžnega, njegova odvetnica Anita Peček pa je takrat zahtevala izločitev sodnice. Rotova je bila namreč del senata, ki je odločal o zahtevi specializiranega državnega tožilstva (SDT) za pripor zoper Wolfa ter tudi o njihovem ugovoru zoper obtožnico.



Na tožilstvu so danes za STA pojasnili, da obtožnica ostaja nespremenjena, prav tako pa, da je zunajrazpravni senat mariborskega okrožnega sodišča v sklepu o zavrnitvi ugovorov obrambe zoper obtožnico že odločil, da je v tej zadevi podana pristojnost slovenskega sodišča.

Kakšni so bili razlogi za že drugi preklic naroka in ali Wolf namerava priti na sojenje, STA kljub poizvedovanju pri odvetnici Pečkovi iz celjske odvetniške pisarne Korošec ni uspelo izvedeti.

Wolf je bil sicer v Sloveniji med osumljenimi v aferi Patria, vendar je kazenski pregon zoper njega avgusta 2015 zastaral. Sredi sojenja je namreč odšel v Kanado, zato ga je sodišče izločilo iz postopka in spomladi leta 2013 zanj izdalo mednarodno tiralico.

Kanadski policisti so ga aretirali januarja 2015, a je bil nato ob plačilu varščine izpuščen na prostost. Nato pa je kanadski minister za pravosodje umaknil slovensko prošnjo za Wolfovo izročitev, saj kanadsko sodišče zaradi procesnih in pritožbenih rokov izročitvenega postopka ne bi moglo izpeljati do nastopa absolutnega zastaranja. Prav tako je bil Wolf med obtoženimi v zadevi Patria tudi v Avstriji, kjer mu zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.