Revija Reporter
Slovenija

Nekdanji šef Teša Rotnik se bo na sodišču zagovarjal zaradi prikrivanja izvora svojega premoženja

STA

28. feb. 2019 10:19 Osveženo: 10:26 / 28. 2. 2019

Deli na:

Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik.

Bobo

Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik bo moral marca znova na celjsko okrožno sodišče. Tam bo, kot so za STA pojasnili na sodišču, predvidoma še prihodnji mesec razpisan predobravnavni narok po drugi pravnomočni obtožnici za Rotnika. Sodna preiskava več kaznivih dejanj, povezanih s šestim blokom, medtem na sodišču še poteka.

Na celjskem okrožnem sodišču je, kot je nedavno poročal Večer, postala pravnomočna še druga obtožnica proti nekdanjemu direktorju Teša, v kateri mu tožilstvo očita storitev kaznivih dejanj preprečitve dokazovanja in krive ovadbe, s čimer je po ocenah policije in tožilstva v davčnem postopku poskušal zabrisati sledi za izvorom svojega premoženja.

Poleg Rotnika sta v tej zadevi obtožena še njegova nekdanja odvetnica Varla Holec, ki jo tožilstvo bremeni krive ovadbe in pomoči pri preprečitvi dokazovanja, in hrvaški poslovnež Alexander Hrkač, ki je obtožen krive izpovedbe.

Potem ko so kriminalisti začeli preiskovati sume, da je pri 1,41 milijarde evrov vrednem projektu šestega bloka Teša prišlo do izplačila podkupnin, je Rotnikove osebne finance pod drobnogled vzela finančna uprava, ki je ugotovila, da je razlika med njegovim premoženjem in uradnimi prihodki med letoma 2007 in 2011 dosegla 4,73 milijona evrov.

Furs je Rotniku oktobra 2014 odmeril plačilo nekaj manj kot 1,6 milijona evrov dodatnega davka. Rotnik pa je šele po neuspeli reviziji na Vrhovnem sodišču poplačal dolg. Denar za to naj bi dobil pri Hrkaču, ki pa je bil ključna priča Rotnikove obrambe v postopku dokazovanja izvora premoženja pred Fursom, z njegovo pomočjo pa naj bi skušal tudi prikriti izvor svojega premoženja.

Rotnik ima na celjskem sodišču sicer odprtih vrsto kazenskih zadev, pravnomočni pa sta torej zdaj dve obtožnici specializiranega državnega tožilstva. Ni pa še znano, kdaj se bo po že izvedenem predobravnavnem naroku začela glavna obravnava v sojenju zaradi domnevne kraje dokumenta 7. novembra 2013, v katerem je finančni upravi prijavil, s koliko gotovine razpolaga.

V tej zadevi Rotnik krivde na predobravnavnem naroku julija lani ni priznal. Ocenil je, da so iskali grešnega kozla za manjkajoče tri milijone evrov, ki so jih kriminalisti iskali v Tešu. Po njegovi oceni sta akcijo sinhrono sprožili policija in finančna uprava, svojo prvo davčno odločbo naj bi namreč prejel ravno v času pripora.

"Zadeva je zaradi predloga za združitev v obravnavi na izvenobravnavnem senatu tega sodišča in zaenkrat ni mogoče točno napovedati kdaj se bo začelo sojenje v tej zadevi," so za STA pojasnili na sodišču.

Na celjskem okrožnem sodišču sicer še vedno poteka sodna preiskava nepravilnosti pri financiranju šestega bloka Teša, v kateri je 14 osumljencev. Tožilstvo osumljenim očita kazniva dejanja zlorabe položaja, ponarejanja listin in pranja denarja pri več kot 250 milijonov evrov vrednem oškodovanju pri projektu. Njegova cena je po prvotnih načrtih znašala 650 milijonov evrov, a se je v poznejših letih zaradi slabega vodenja podražil za več kot enkrat - na končnih 1,41 milijarde evrov.