Revija Reporter
Slovenija

Sojenje morilcu Gašperja Tiča očitno le ne bo povsem zaprto za javnost

Jože Biščak

25. avg. 2017 6:00 Osveženo: 6:35 / 25. 8. 2017

Deli na:

Uboj igralca Tiča ni prav nič drugačen od drugih odmevnih in še hujših primerov (edina razlika je, da je bil ubit igralec iz slovenske umetniške elite), v katerih je bilo sojenje javno.

Se spomnite sojenja Romeu Bajdetu, ki je decembra 2015 vzel življenje Lidiji Škratek. Javnost je izvedela vse najmanjše podrobnosti, ki ne zadevajo samo kaznivega dejanja, ampak tudi življenja tako žrtve kot storilca.

Bajde je Škratkovo ubil po koncertu skupine Šank Rock v Velenju. Na Prešernovi cesti jo je večkrat udaril po glavi, potem jo je zadavil in truplo odvlekel. Potem je odšel po avto, mrtvo Lidijo naložil v prtljažnik, za kratek čas je skočil v stanovanje, kjer je napisal nekaj stavkov na facebook, potem se je odpeljal na parkirni prostor pred vhod dežurne ambulante zdravstvenega doma, kjer je dežurnemu reševalcu povedal, da je ubil partnerico. A sodišče ni zaprlo sodne dvorane za javnost, čeprav sta brez mamice ostala mladoletna sinova in mladoletni hčerki, ki ju je Škratkova imela iz prejšnje zveze.

Tudi sojenje Mirzanu Jakupiju in Sandi Alibabić, ki sta s surovim ravnanjem povzročila smrt dveletne deklice, javnosti znane kot »jeseniške deklice«, je samo delno zaprto za javnost, ki je tudi o tem primeru izvedela vse podrobnosti: od tega, da so deklico na ljubljansko urgenco prepeljali s poškodovano glavo, zlomljenimi rebri in drugimi poškodbami, do pričevanj, kolikšno nasilje je doživljala nesrečna punčka in kako je umrla.

O tem, kaj se je sredi junija dogajalo med Cakićem in Tičem, pa še danes ni uradno znano, čeprav je policija do zdaj v vseh odmevnih primerih (umorih in ubojih) sklicala novinarsko konferenco ter predstavila prve in dokaj podrobne ugotovitve.

To se v tem primeru ni zgodilo, čemur se čudi tudi novinarka Večera Damijana Žist, najbolj znana slovenska novinarka za črno kroniko. Policija je sporočila le, da sta se Cakić in Tič poznala že od prej, da je med njima v Tičevem stanovanju prišlo do prepira, da ga je Cakić zabodel in nato poklical policijo.

Povsem zaprto za javnost pa sojenje (skoraj) gotovo ne bo, saj storilec ni mladoleten, prav tako ne gre za sojenje zaradi kakšne spolne zlorabe, kjer javnost ni navzoča. Možno pa je, da sodišče v posameznih delih javnost izključi z glavne obravnave, če presodi, da je to potrebno, pa meni novinar Delove kronike Mitja Felc.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24