Revija Reporter
Slovenija

Sodniki dobili obraze, a se še vedno zatika: sodnica Mojca Kocjančič fotografu prepovedala vstop v sodno dvorano

Ivan Puc
13 221

1. jan. 2018 9:32 Osveženo: 9:56 / 01. 1. 2018

Deli na:

Primerjalna študija državnega zbora je pred ministrovo odločitvijo pokazala, da Slovenija nima le največ sodnikov na tisoč prebivalcev, ampak ima tudi edina v EU zakonodajo, ki prepoveduje njihovo fotografiranje. Vprašanje je silno preprosto: zakaj je državljanom in medijem prepovedano snemanje sodnikov, ki jim sodijo v imenu ljudstva?

S prvim januarjem 2017 so sodniki dobili obraze. Minister za pravosodje Goran Klemenčič je izdal novi sodni red, ki sodnikom ni več omogočal skrivanja pred javnostjo.

Pred tem je bilo novinarjem oziroma fotografom strogo prepovedano posneti sodnike v sodnih dvoranah. (Prepoved pa ni veljala za tožilce in obtožence.) Kdor jo je kršil, mu je grozil odvzem novinarske akreditacije.

Po naših virih s sodišč je novi sodni red pri večini sodnic in sodnikov v začetku sprožil vsaj nelagodje, če ne nasprotovanje. Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik sicer ni kompliciral: »Smo funkcionarji, zato nas pač poslikajte, če želite.«

Po občasnih zatikanjih in celo incidentih (sodnica Mojca Kocjančič, žena nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja, je našemu fotografu kljub izrecnemu dovoljenju z vrhovnega sodišča februarja prepovedala vstop v sodno dvorano) in slabi volji se je novi sodni red le uveljavil. A ga bo treba še preizkusiti.  

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24