nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodišče zavrnilo tožbo Podbregarja proti Černaču

Deli na:
Sodišče zavrnilo tožbo Podbregarja proti Černaču

Foto: Primož Lavre

Koprsko okrožno sodišče je zavrnilo tožbeno zahtevo nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja, ki je od nekdanjega predsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb Zvoneta Černača zahteval 50.000 evrov odškodnine zaradi posega v čast in dobro ime, danes poročajo Primorske novice. Sodba še ni pravnomočna.

Nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Podbregar je civilno tožbo proti Černaču vložil zaradi posega v njegovo čast in dobro ime zaradi Černačevih izjav iz leta 2010, da je Sova pod njegovim vodstvom delovala kot politična policija. Od Černača je zahteval 50.000 evrov odškodnine.

Černač je tedaj v zvezi s poročilom komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb za leto 2008 izjavil, da je ozka skupina znotraj Sove vzpostavila vzporeden sistem delovanja mimo veljavnih predpisov, ki je svoj vrhunec doživel v času direktorja Podbregarja, kjer je Sova v enem delu delovala kot politična policija.

Podbregar je omenjene kritike doživljal kot "medijski umor" ter grob poseg v čast in dobro ime. V odškodninski tožbi je trdil, da mu je to načelo zdravje in da se je moral zdraviti zaradi psihosomatskih težav. Černač pa je bil prepričan, da je bila Podbregarjeva tožba politično dejanje in ga je z njo želel le diskreditirati.

Podbregar sodišča na prvi stopnji ni prepričal, saj je po poročanju Primorskih novic tožbeno zahtevo zavrnilo. Podbregar je za časnik napovedal, da se bo na odločitev najverjetneje pritožil.

Černačev zagovornik Boštjan Štrasner pa je za Primorske novice pojasnil, da iz sodbe jasno izhaja, da Černač v ničemer ni ravnal protipravno. Sodnik je v sodbi poudaril, da je šlo v tem primeru za dve javno izpostavljeni osebi, pri katerih je tolerančni prag posega v zasebnost postavljen višje.