Foto1 Svet24.si

Pomurski policisti iščejo ukraden traktor

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Enemu najbogatejših Slovencev rubijo vilo na Krku

brecelj golob vlada Reporter.si

Erik Brecelj še ni obupal nad Golobom, ki mu je ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

slovenija Ekipa24.si

Kakšno presenečenje! Kakšno glasbo vrtijo naši...

Magazin

Na Otoku objavili na milijone oporok, vključno s Churchillovo in Dianino

Deli na:
Na Otoku objavili na milijone oporok, vključno s Churchillovo in Dianino

Foto: Reuters

Na spletu je od sobote na voljo približno 41 milijonov oporok, od katerih nekatere segajo celo do leta 1858. Med njimi številne pripadajo znanim osebnostim, vključno z nekdanjim premierjem Winstonom Churchillom, princeso Diano, pisateljem Georgeom Orwellom in pisateljico Beatrix Potter, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oporoke je na posebni spletni strani objavila britanska vlada, zajemajo pa območje Anglije in Walesa. Tisti, ki jih zanimajo podrobnosti poslednje volje znanih in manj znanih, bodo morali za digitalno kopijo posamezne oporoke odšteti deset funtov, so pa osnovni podatki o besedilu nekaterih dostopni brezplačno.

"Ta izjemen projekt nam omogoča vpogled v običajne in izjemne ljudi, ki so pomagali izoblikovati to državo in preostali svet," je menil predstavnik vlade Shailesh Vara. "Je izjemen vir ne le za zgodovinarje, temveč za vsakogar, ki ga zanimajo družbena zgodovina ali znane osebnosti," je še dejal.

Doslej so bili arhivi oporok sicer prav tako na voljo javnosti, a je bilo treba osebno brskati med dokumenti. Te bodo v originalni obliki še naprej hranili v okolju z nadzorovano temperaturo.

Iz delčkov oporok je med drugim razvidno, da je Churchill svoji družini zapustil nekaj več kot 300.000 funtov, kar bi danes naneslo približno pet milijonov funtov.

Znani pisatelj Charles Dickens je medtem v svoji oporoki iz leta 1870 podal natančna navodila za svoj pogreb. "Posebej poudarjam, da moram biti pokopan na poceni, skromen in strogo zaseben način," je zapisal.

Orwell, ki je umrl leta 1950, je vztrajal, da je treba ohraniti njegov arhiv dokumentov, medtem ko je ekonomist John Maynard Keynes zahteval, da se večino njegovih listin uniči.