Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodišče povišalo kazen napadalcu na škofjeloškega župana: pet let za zapahi!

Deli na:
Sodišče povišalo kazen napadalcu na škofjeloškega župana: pet let za zapahi!

Blaž Kujundžič - Foto: STA

Višje sodišče v Ljubljani je Blažu Kujundžiču, ki je septembra lani z avtomobilom namerno zbil škofjeloškega župana Miho Ješeta, povišalo izrečeno kazen kranjskega okrožnega sodišča za kaznivo dejanje poskus uboja.

Tako bo moral Kujundžič za zapahi namesto treh presedeti pet let, poroča današnji Dnevnik.

Kranjska sodnica Marjeta Dvornik je Kujundžiča zaradi olajševalnih okoliščin bistveno zmanjšane prištevnost in dejstva, da je ostalo le pri poskusu, 30. marca obsodila na tri leta zapora. Tožilka Helga Dobrin je sicer po zaključku dokaznega postopka za očitano kaznivo dejanje poskusa uboja predlagala sedemletno zaporno kazen, zagovornik Dušan Csipö pa je nasprotoval pravni kvalifikaciji dejanja, ker Kujundžič Ješeta ni želel ubiti, in se zavzel za pogojno obsodbo.

Zato sta se tako obramba kot tožilstvo na prvostopenjsko sodbo pritožila. Višje sodišče je ugodilo pritožbi tožilke in Kujundžiču dosojeno kazen povišalo na pet let zapora. Višji sodniki se namreč niso strinjali z uporabo omilitvenih določil pri izreku kazni. Na prvi stopnji je sodnica pri odmeri kazni štela, da olajševalne okoliščine napada ustrezajo uporabi omilitvenih določil, višji sodniki pa se z njo niso strinjali.


Kot poroča Dnevnik, so presodili, da ne gre za dovolj tehtne olajševalne okoliščine, ki bi poleg vseh oteževalnih okoliščin - načina izvršitve, dalj časa trajajoča priprava na kaznivo dejanje in zapustitev poškodovanega na kraju - opravičevale nižjo kazen od minimalno zagrožene kazni petih let zapora.

Kujundžič je bil tako pravnomočno obsojen na pet let zapora. Kot so pojasnili na kranjskem okrožnem sodišču, je sodba v teh dneh že postala izvršljiva, tako da bo Kujundžič iz pripora v kratkem premeščen v zapor, še piše Dnevnik.

Kot je znano, je Kujundžič 28. septembra 2016 v Škofji Loki z avtomobilom namenoma trčil v Ješeta, ki se je s kolesom peljal v službo. Kot je v obtožnici izpostavila tožilka, je Ješe le zaradi srečnega spleta okoliščin dobil "zgolj" zlome ledvenega vretenca in ključnice, pretres možganov ter nekaj manjših poškodb in je kaznivo dejanje uboja tako ostalo pri poskusu.

Kujundžič, ki se je politično udejstvoval v različnih strankah in je leta 2006 kandidiral tudi za župana Škofje Loke, je v svojem zagovoru izpostavil, da njegov namen nikakor ni bil, da bi Ješeta ubil, temveč je želel le protestirati proti stanju v državi in predstavnikom oblasti, ki so zanj krivi.