zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodišče Jelinčiču še zvišalo kazen zaradi krive ovadbe

Deli na:
Sodišče Jelinčiču še zvišalo kazen zaradi krive ovadbe

Foto: Bobo

Višje sodišče je potrdilo sodbo zoper predsednika SNS Zmaga Jelinčiča zaradi krive ovadbe, ki jo je ta sprožil proti Draganu Matiču in Miranu Štupici. Hkrati pa je ocenilo, da je bila izrečena dvomesečna pogojna zaporna kazen Jelinčiču prenizka, zato jo je zvišalo na osem mesecev pogojno s preizkusno dobo treh let, poroča današnji Dnevnik.

Jelinčič je pred sedmimi leti kazensko ovadil več ljudi na odgovornih položajih, med drugim takratnega inšpektorja za kulturo in medije Dragana Matiča in kriminalista Mirana Štupico. S to ovadbo si je najprej prislužil obdolžilni predlog, februarja letos pa je tožilstvu uspelo dokazati, da je nekdanji poslanec krivo ovadbo podal zavestno, zaradi česar ga je okrajna sodnica vrhniškega sodišča Karina Konec obsodila na dva meseca pogojne zaporne kazni.

Njenim ugotovitvam je po poročanju Dnevnika zdaj pritrdilo tudi višje sodišče, ki pa je kazen prvaku SNS še dvignilo, saj je dejanje zakrivil kot poslanec državnega zbora. Poleg tega sta bila zaradi njegove ovadbe oškodovanca tudi izrazito negativno stigmatizirana v medijih. Oba sicer prek civilne pravde od Jelinčiča zahtevata še vsak po 10.000 evrov odškodnine.

V ovadbi je prvak SNS Matiču in Štupici sicer očital nevestno delo v službi. Očital jima je, da sta dopustila, da so novembra 2004 v Železarni Štore uničili orožje, med katerim je bilo po njegovem mnenju tudi precej kosov kulturnozgodovinskega pomena.

Tožilstvo je nato ugotovilo, da je Jelinčič vedel, da ne Matič ne Štupica nista imela pristojnosti za uničenje orožja, kar je nakazovalo na zavestno vložitev krive ovadbe.