pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Aktivistka Okupiraj Wall Street gre v zapor zaradi napada na policista

Deli na:
Aktivistka Okupiraj Wall Street gre v zapor zaradi napada na policista

Foto: Reuters

Newyorško sodišče je 25-letno Cecily McMillan obsodilo na tri mesece zapora in pet let pogojne kazni zaradi napada na policista med demonstracijami gibanja Okupiraj Wall Street marca 2012. McMillanova trdi, da se je le branila pred napadom policista, ki jo je otipaval.

Protestniki so se marca 2012 zbrali v parku Zuccotti nedaleč od Wall Streeta in demonstrirali proti izkoriščanju kapitalizma, policisti pa so jih razganjali in tlačili v avtobuse ter vozili v zapor. McMillanovo je ujel policist Grantley Bovell in jo spremljal iz parka z roko na ramenu. Naenkrat se je sklonila, nato pa obrnila in s komolcem zadela policista v oko.

Poskusila je zbežati, vendar jo je policist ujel in odvlekel do avtobusa z aretiranimi. Porota jo je 5. maja spoznala za krivo napada, pri čemer je upoštevala video posnetek, ki je v glavnem potrdil policistov opis dogodka.

Sodnik Ronald Zweibel jo je po odločitvi porote nemudoma poslal v zapor, po izreku kazni pa je dejal, da civilizirana družba ne sme dovoliti nasilja pod krinko državljanske neposlušnosti.



McMillanova je priznala, da je dan pred usodnim dogodkom popila preveč alkohola. Zdravniški pregled po dogodku je odkril, da je imela McMillanova veliko hujše telesne poškodbe kot policist.

Za napad na policista je predvidena sedemletna zaporna kazen. Sodnik se je na koncu odločil za nižjo kazen, in sicer tudi zaradi velikega pritiska javnosti. Za McMillanovo se je zavzelo pet mestnih svetnikov, sodnik je dobil peticijo s 500 podpisi, ob izreku kazni pa je bilo na sodišču več protestnikov, ki so zahtevali njeno izpustitev.

Guverner države New York Andrew Cuomo je dobil peticijo s 160.000 podpisi za pomilostitev, vendar se še ni odločil, McMillanovo pa sta v zloglasnem zaporu Rikers Island obiskali tudi članici ruske glasbene in aktivistične skupine Pussy Riot.